Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Tekniken som gör det finhackat direkt
2 AV 2
Foto: Stefan Andersson/BMB & luza studios / Getty Images/iStockphoto

Det här väljer stjärnkocken Danyel Couet i stället för julskinka

Hemgjort honungsöl och vilt på julbordet! Kocken Danyel Couet delar med sig av 7 mattips som kan förnya både julbordet och ditt skafferi, få dig att baka med ”gammalt” mjöl och kanske skippa glöggen och servera varm cider till advent. Se här!

Den namnkunnige tv-kocken och restauratören Danyel Couets 7 användbara kökstips:

Vilt på julbordet

Foto: luza studios / Getty Images/iStockphoto

1. Jag vill slå ett slag för vilt till jul. Gör till exempel sylta och revbensspjäll på vildsvin eller saltrulle och köttbullar på hjort. Hemma lagar jag för övrigt alltid köttfärssås på vilt till ungarna och de älskar det.

Byt ut julskinkan mot kyckling

2. I stället för julskinka, köp svensk gårdskyckling av hög kvalitet. Sjud eller ånga i en stor kastrull med kryddnejlika, ingefära, lök och kanel på svag värme (cirka 80 grader) i cirka en och en halv timme. Snitta vid en led och kolla att den är klar. Kommer det röd vätska, sjud lite till. Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan in i kylen. Griljera som om du gjorde julskinka. Blir det rester, skär i tunna skivor och ha på en macka med dragonmajonnäs eller senap.

Fermentera mera

3. Att fermentera är enkelt, tar två till tre veckor, och det behövs bara en glasburk med knäpplås. Testa också att koka in grönsaker, till exempel morötter: Skala, koka lätt i en lag på ättiksprit, strösocker och vatten. Tillsätt vitlök, lök, kummin samt chili och smaksätt med apelsin och stjärnanis. Förvara i en burk och servera kall eller ljummen på julbordet. Koka inte brysselkålen utan stek i lite olja så att den nästan rostas och krydda med salt och svartpeppar.

Danyel Couet

Driver bland andra restaurangerna Allegrine i Stockholm och Guldkaggen på Gotland.

Har fått OS-guld med Svenska kocklandslaget och har medverkat i ”Sveriges mästerkock”, ”Kockarnas kamp” och ”Sveriges yngsta mästerkock” samt skrivit kokböcker.

Har Youtube-kanalen ”Shots & Pots” om jakt och matlagning.

Gör egen honungsöl

4. Ett alternativ till julöl är honungsöl: Blanda öl med pressad citron och honung. Eller drick en ljus lager med en kryddig snaps bredvid.

Varm cider till adventsfikat

Foto: Shutterstock

5. I stället för glögg, värm försiktigt torr cider med calvados och glöggkryddor. Tycker du det blir för torrt, ha i lite råsocker.

Frysta bär och dinkelmjöl till julens söta

Frysta bär och dinkelmjöl Foto: leonori / Getty Images/iStockphoto & etienne voss / Getty Images/iStockphoto

6. Dra ner på det raffinerade sockret när du gör julens efterrätter. Använd hellre råsocker som är oraffinerat och innehåller mineraler och en del andra näringsämnen. Du kan också göra såser och puréer med fryst frukt och bär så blir det en naturlig sötma. Såserna blir perfekta att servera till en efterrätt som då inte behöver sötas så mycket. 

7. Julbaka med bra mjöl. Jag älskar att baka med dinkelmjöl i stället för finsiktat vetemjöl. Dinkel, eller spelt som det också kallas, är en gammal kultursort med högre proteinhalt än vanligt vete, vilket ger mjölet goda bakegenskaper.

Fler bra tips och smarta köksknep från kockar hittar du här: