Kockarnas superguide till den ultimata påskbuffén
Påsken närmar sig med stormsteg och det börjar bli hög tid att börja planera maten. Allt om Mat:s matexperter hjälper dig med planeringen inför vårens stora matfest, så att planeringen flyter på smidigt – och maten blir så god som möjligt.
Ta del av experternas bästa knep här!
Påsken är för många en stor mathelg, och ett perfekt tillfälle att lägga lite extra krut på allt från matlagning till dukning och festliga dekorationer.
Men hur ska man egentligen tänka när man planerar upp sin påskbuffé? Allt om Mat:s matexpert Gunilla von Heland menar att det är en god idé att sätta fisk, ägg och grönt i huvudrollerna under påsk – medan kötträtter kan få spela en mindre roll.
– Det som skiljer är att påsken från julen är att påskmaten är lättare och fräschare med fokus på ägg, fisk och grönt och mindre fokus på kött. Vad som måste finnas är ägghalvor med olika toppings, exempelvis räkor. Sedan är sill ett måste – gärna någon fräsch variant och självklart klassikern matjes med gräddfil och gräslök. Gott knäcke och en lagrad ost är ett måste, och någon form av lax och sparris hör enligt mig också till påsken, säger Gunilla von Heland.
Knepet: piffa upp färdigköpta maten
För att undvika stress under påskhelgen tycker Gunilla att det går utmärkt att köpa vissa av inslagen till påskbuffén färdigt från butik, och sedan piffa upp före servering.
– Ett tidsbesparande knep är att köpa färdiga sillburkar och krydda upp dem. Till exempel kan en löksill behöva få ny hyvlad rödlök, purjolök och krydd-, rose-, eller svartpeppar. En senapssill kan behöva ett tillskott av fransk senap eller lite stötta senapsfrön och kanske färsk dragon. I en skagensill kan man tillsätta ny dill, rivet skal av citron och lite extra stenbitsrom. säger hon.
Men några av de klassiska påskrätterna blir inte lika goda när de köps färdiga, utan kan vara värda att tillaga från grunden.
– Jag tycker man ska lägga tid på att laga en härlig paj, en rejäl sallad och exempelvis en påskig tårta till efterrätt. Tårtan gör det extra festligt och får gärna garneras med mandelägg och kycklingar, säger hon.
Slipp stress och gör desserten i förväg
Det kan tyckas tidskrävande och lite klurigt att få ihop logistiken med all mat som ska lagas. För att förenkla menar Gunilla von Heland att det är en bra idé att göra desserten ett par dagar i förväg.
– Ett tips är att välja en dessert som kan förberedas en eller två dagar innan. Det kan vara en fryst dessert eller en tårta som kan bakas en dag innan. Här passar både friska tårtor med mousse, eller en maffig chokladtårta. Marängtårtor av typen pavlova är också populärt och är enkla att lägga ihop i sista stund om man har förberett med maräng och lemon curd. Här kan man mycket väl använda halvtinade bär från frysen eftersom det inte är bärsäsong, säger hon.
Förvandla påskresterna till nya rätter
Cecilia Lundin är kock och matexpert på Allt om Mat. Hon tycker att det är en god idé att dela upp påskmaten under hela helgen – och inte äta allt under samma dag.
– Det är smart att dela upp maten så att man inte blir proppmätt och sedan rejält trött på att äta samma rester i flera dagar efteråt. Däremot kan det vara bra att laga lite extra så att den gravade laxen från långfredagens middag kan bli till en förrättsscocktail på påskafton. Sillen från påskaftonen kan bli till en god sillmacka till påskdagens lunch och lammsteken sparas till annandag och äts kall i tunna skivor, till exempel med en couscoussallad och en chèvrekräm, säger hon.
Något som Cecilia gärna lagar till påsk är paj, och där tipsar hon om att det finns andra goda och festliga varianter än den klassiska Västerbottenpajen.
– Janssonpaj, en paj med potatis, lök, ansjovis och ost är ett gott alternativ. En spenat– eller purjolökspaj är gott att servera till tunnskivad kallrökt lax, och en sparrispaj med grön och vit sparris som toppas med skalade räkor, säger hon.
Smarriga recept som gör succé till påsk:
Läs mer:
Lammstek till påsk – bästa recepten
Koka perfekta ägg - guide med koktider och kockens bästa tips