Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Katja Ragnstam

Kockarnas kamp-vinnarens lyxiga julbuffé med skaldjur

Sveriges första mästerkock och nu kockarnas kock! Louise Johansson vann kockarnas kamp 2022, 11 år efter segern i Sveriges mästerkock i TV4. Här bjuder kocken som gått från klarhet till klarhet på en lyxig men lättlagad buffé med sill, lax och skaldjur att njuta av i jul eller till nyår.

Kocken, kokboksförfattaren och matstylisten Louise Johansson kombinerar i den här menyn råvaror från Västkusten med asiatiska smaker. Njut av sill med havtorn, pilgrimsmusslor med saffran och gratinerade havskräftor med misosmör.

Louise Johansson

Ålder: 36

Bor: Göteborg

Familj: Pojkvän Gustav och sonen Ludvig

Gör: Frilansande kock och matstylist

Vad kan du inte vara utan på julbordet?

– SILL! Jag älskar sill. Sen tycker jag om gröna inslag då julmaten ofta är rätt

tung. Bohuslänsk äggost är en annan favorit.

Buffé till jul med skaldjur, sill och lax med asiatiska smaker

Recept och styling Louise Johansson Foto Katja Ragnstam

Matcha mat och dryck

Georg Breuer Riesling Sauvage 2021 (nr 5899) Tyskland, 149 kr. Torrt, vitt vin med krispig fräschör, inslag av gröna äpplen, lime och örter. Finstämd eftersmak.

Alkoholfritt: Leitz Eins Zwei Zero Riesling (nr 11901) Tyskland, 69 kr. Vitt alkoholfritt vin med frisk fruktighet, lätt sötma och drag av citrus.

Läs också:

Vinnarintervju med Louise när hon knep guldet i Kockarnas kamp 2022

Louise Johanssons 8 smarta köksknep