Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kockarnas kamp-vinnaren: ”Att förenkla är ofta att förbättra”

Efter en fartfylld och tuff säsong blev det kocken och krögaren Jacob Holmström kammade hem vinsten i Tv4-programmet ”Kockarnas kamp”. Till Allt om Mat berättar han om sin passion för matlagningen – samt delar med sig av sina enkla knep för hur man som hemmakock lyckas höja sin matlagning till nästa nivå. 

– Att förenkla är ofta att förbättra, säger Jacob Holmström. 

Den tionde upplagan av Tv4-programmet Kockarnas kamp har nått sitt slut, och det blev kocken och krögaren Jacob Holmström som kammade hem vinsten medan branschkollegan Jessie Sommarström, krögare på Urban Deli i Stockholm, hamnade på en andra plats. Jacob Holmström driver restaurang Gastrologik i Stockholm, som belönats med två stjärnor i den ärorika och prestigefyllda ”Guide Michelin”. 

Kärlek för det lokala

När Allt om Mat får en pratstund med Kockarnas kamp-vinnaren råder det ingen tvekan om det är just matlagning – med fokus på riktigt bra råvaror – som är hans stora passion i livet. På restaurangen serveras rätter gjorde på lokala, utvalda svenska råvaror från skog och hav, och helst ser Jacob Holmström att varan ska komma direkt från producenten, utan omvägar.

– Så fort vi fick chansen att öppna krog bestämde vi oss att vi ville jobba direkt med producenten. När jag bodde i Frankrike och gick till ostbutiken och köpte en comté direkt i disken smakade den så otroligt gott. Sedan kom jag till Sverige och åt samma comté på restaurang här, men den smakade inte alls lika gott. Då funderade jag på varför vi inte använder oss mer av det som finns här, säger Jacob Holmström och fortsätter:

– För hur kul är det för en fransk gäst att komma till Sverige och äta en fransk ost? Det är bra mycket roligare att komma hit och äta en svensk höna och en bit almnäs tegel, säger han. 

Lagar gärna sushi med familjen

På vardagskvällarna hemma med familjen äter Jacob Holmström gärna enklare rätter än de fine dining-rätter han annars tillagar i restaurangen. Bland favoriterna finns sushi – men kanske inte på det sätt som vi är vana att äta rätten. 

– Jag kokar ris i risvinäger och lägger i en skål, sedan toppar jag med grejer jag är sugen på eller har hemma, det behöver inte ens vara fisk. Kanske gurka, en fläsksida som fått gå länge i ugnen. Sedan är det på med lite chilimajonnäs och sesamfrön, säger han. 

En annan av Jacob Holmströms stora favoriter är hemlagad ostkaka – något som kanske inte så förvånande eftersom Jacob Holmström är uppvuxen i ostkakans upphovslandskap Småland. Och godast blir den när det är hans pappa som står vid spisen. 

– Pappas ostkaka är något av det godaste jag vet. Den ska vara nybakt så den är fortfarande är ljummen, och serveras med grädde och någon sylt. Det spelar inte så stor roll vilken sylt, men hjortron är gott. 

Småländsk ostkaka är en av Jakobs absoluta favoriter i matväg.Småländsk ostkaka är en av Jakobs absoluta favoriter i matväg.Småländsk ostkaka är en av Jakobs absoluta favoriter i matväg.
Småländsk ostkaka är en av Jakobs absoluta favoriter i matväg.

”Tänk enkelt”

Jacob Holmström tycker det är en bra idé att tänka enkelt när man lagar mat hemma – och inte ta sig vatten över huvudet. Speciellt om du har gäster över på middag. 

– På krogen är vi fyra personer som avslutar en rätt, hemma är du ensam och ska tajma och fixa allt. Satsa på enkelt, välj kött, fläsk eller grönsaker plus ett tillbehör och en sås, det räcker bra. Ett tips är att ha såsen klar tidigt, så att du när du lägger upp maten inte har tusen saker att fixa med, säger Jacob Holmström. 

Ett av hans bästa knep för hemmakockar som vill effektivisera sin matlagning är att passa på att göra lite extra av exempelvis såser och dressingar när man ändå är i gång och lagar. På så sätt kan man spara mycket tid. 

– Att förenkla är ofta att förbättra. Snurrar du ihop en fransk dressing till salladen så passa på att göra en ordentlig sats och spara, det håller flera dagar i kylen. Samma gäller för exempelvis en vietnamesisk dressing, säger han. 

”Investera i en vettig skärbräda”

När kockar får frågan om vad det viktigaste redskapet i köket är brukar svaret ofta vara vassa knivar. Jacob håller med om det, men för honom finns också ett annat redskap som är minst lika viktig för att förenkla och förbättra matlagningen. 

– En grej som ingen har är en vettig skärbräda, det är lika viktigt som bra knivar. Måste vara en bred och platt skärbräda, och den ska vara gjord av trä, det är superviktigt. Så mitt tips är att investera i en vettig skärbräda, säger Jacob Holmström. 

Läs mer: Camilla Hamid ”Bakningen har alltid hjälpt mig”