Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Maxa smaken men behåll kolsyran
2 AV 2

Kockarnas kamp-profilen Birgit Malmcronas smarta köksknep

Utan krångel – och fokus på bra råvaror. Det är några av ledorden när kocken, krögaren och tidigare ”Kockarnas kamp”-deltagaren Birgit Malmcrona lagar mat. Låt dig inspireras och ta del av hennes smarta proffsknep här!

1. Använd mer olivolja

Olivolja förhöjer smaker och tar fram intensiteten i många råvaror. I stället för att bara ha rapsolja i majonnäs brukar jag ha en del olivolja. När jag gör soppor fräser jag alltid grönsakerna i olivolja. Det blir en djup och god smak! 

2. Dela på maten – som i Spanien

I Sverige har var och en sin egen rätt, i Spanien delar vi ofta på maten. Jag tycker man ska våga göra så lite oftare, även hemma med familjen, att man gör mindre rätter som man delar på. Om man har det tänket blir det lite mer dynamik kring matbordet. 

3. Gör en enkel dessert

När jag gör desserter gillar jag att jobba med olika texturer. Man kan exempelvis servera en god glass med kanderade hasselnötter som tillbehör, då får man enkelt in ett gott krisp. Det är också gott med något syrligt i desserten som piggar upp, gärna citrus. Tänk olika smaker och konsistenser. 

Birgit Malmcrona

Birgit Malmcrona är född i Madrid i Spanien, och har jobbat på ett flertal välkända restauranger i Stockholm – samt tävlat i TV4:s program ”Kockarnas kamp”. Nu driver hon restaurangen Naturaj i Sundsvall, tillsammans med sin man Johan Backéus. 

4. Tänk bort såsen 

Alla rätter behöver inte serveras med en gräddig eller smörig sås. Ibland räcker det att ringa lite olivolja över råvaran – det blir minst lika gott. Det kan vara skönt att inte krångla till det för mycket. 

5. Preppa middagen i förväg

Om du ska bjuda på middag – välj rätter du kan förbereda. När man har gäster över vill man inte stå och stressa i köket, då glömmer man att njuta själv. Jag brukar göra en stor paella, där allt lagas i samma panna. Majonnäsen kan man göra dagen innan.

Kocken Birgit Malmcrona serverar gärna mindre rätter som man delar på kring bordet när hon bjuder på middag.Kocken Birgit Malmcrona serverar gärna mindre rätter som man delar på kring bordet när hon bjuder på middag.Kocken Birgit Malmcrona serverar gärna mindre rätter som man delar på kring bordet när hon bjuder på middag.
Kocken Birgit Malmcrona serverar gärna mindre rätter som man delar på kring bordet när hon bjuder på middag. Foto: Jakob Dahlstrom – pressbild TV4

6. Laga mat i muurikka

Att använda muurikka är fantastiskt! Man slipper mycket disk eftersom allt lagas i samma panna, dessutom får man vara utomhus. Det är härligt att umgås ute i naturen, och man slipper stressen att ha ett städat hem när gästerna kommer.  

6. Våga testa nya produkter

När jag är i asiatiska butiker har jag som regel att varje gång köpa något nytt, som jag aldrig provat. Det kan vara allt från grönsaker till såser och kryddor. På så sätt kan man enkelt hitta nya favoriter.

7. Youtube:a mer

Att kolla på Youtube är ett effektivt sätt att lära sig mer. Ibland när man läser ett recept kan det vara svårt att förstå hur man ska gå till väga, då kan det vara enklare att se en video. I dag kan man hitta massor av smarta tips där. 

Läs mer: Detaljen som hjälper dig spritsa tårtor som ett proffs