Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Lyxigt bakverk att imponera på fikagästerna med
2 AV 2
Foto: Stefan Wettainen

Klassiska småkakor - 10 recept och konditorns bästa kaktips

Recept på 10 sorters kakor och konditorns bästa kaktips! Småkakor - kan det bli mer klassiskt när man tänker på fika och ett dignande kakfat?! Och klassiska kakor finns det gott om, så många att det är svårt att välja. Vi har därför gjort det enkelt för dig och valt ut recept till några favoriter bland alla underbara småkakor. Baka och njut!

Konditorn Anna Nordh delar med sig av 4 tips som hjälper dig när du bakar småkakor:

1. Kör gärna degen i en matberedare eller bakassistent för att snabbt och smidigt få en jämn deg. En mördeg kan bli seg om den arbetas för mycket eftersom gluten börjar utvecklas. I brödbakning är det positivt med gluten som ger ett luftigt och spänstigt bröd, men i småkakor vill man inte stärka glutennätet eftersom det ger sega kakor. Degen ska precis bara gå ihop.

2. Tänk på att inte använda ett mjöl som har högt proteininnehåll eftersom det också innehåller mycket gluten, största delen vetemjöl är bäst när du ska baka småkakor. Men prova gärna att ersätta en del av vetemjölet med ett grövre mjöl, för en annan smak, kakorna kommer dock att bli mindre spröda.

Anna Nordh, konditorAnna Nordh, konditorAnna Nordh, konditor
Anna Nordh, konditor Foto: Helén Pe

3. Använd kallt smör i mördegen, är smöret för varmt och mjukt så drar det åt sig mer mjöl vilket kan ge hårda kakor.

4. Lika barn leka bäst… I alla fall när det gäller småkakor. Du får ett bättre och jämnare resultat om kakorna som ligger på samma plåt är ungefär lika stora, annars blir gräddningstiden olika och du får vissa välgräddade kakor och vissa kakor som är underbakade. Vill du ha exakt lika stora kakor kan du väga dem på en digitalvåg, alternativt göra en rulle av degen och skära den i skivor.

Och här hittar du recept på 10 klassiska småkakor att baka till fikat:

Syltsnittar

Schackrutor

Finska pinnar

Torplyckor

Vaniljdrömmar

Jitterbuggare

Bondkakor

Kolasnittar

Brysselkex

Läs också: Konditorns bästa knep när du bakar toscakaka 

Läs också: Så lyckas du med rulltårtan - recept och konditorns smarta baktips 

Och du - glöm inte några av våra mest populära mjuka kakor - såååå goda!

En annan klassisk småkaka är ”Vridna studenter” - du hittar receptet här!