Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Oemotståndlig långpannekaka med kanelbullesmak
2 AV 2
Foto: Åsa Swanberg

Klassiska kakor från förr - recept och historia

Baka en saftig kaka av potatisen som blev över och lägg i en klick gröt i degen när du ska baka bröd. Att ta tillvara på matrester i bakning är både smart och gott. Här är 5 recept på bakverk som var populära förr - men lika goda i dag!

Receptmakaren och fotografen Åsa Swanberg har skapat fem recept från förr som kastar oss tillbaka till barndomens fikastunder. Passa på att baka en klassiker i helgen - kanske ett grötbröd av frukostgröten som blev över eller en saftig kaka med potatis.

Recept på kardemummakaka utan ägg då just ägg kunde vara en bristvara förr i tiden. Den här kakan blir saftig och god ändå!

En riktigt klassisk lite smulig kaka bakad med hjorthornssalt.

Saftig kaka bakad med potatis - perfekt när det blivit några potatisar över efter middagen!

En kaka som passar lika bra till fikat som till mellanmålet - då med lite smör och kanske en ostskiva på.

Ta tillvara havregrynsgröt som kanske blivit över efter frukosten. Ett svinsmart och bra sätt att få lite saftigare bröd.

Läs också:

Klassiska bröd - från sirapslimpa till rostbröd 

Landskapsbröd - recept och brödhistoria