Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassiska grytor - 14 recept på mustiga grytor och kockens bästa gryttips

Recept på 14 underbart goda grytor och kockens enkla knep till hur du lyckas extra bra när du lagar gryta. Eller vad sägs om tips på kryddning, val av rätt köttbitar och recept på några riktigt klassiska grytor att laga hela året.

En gryta kan vara bland det bästa att laga när det vankas fest eller middag för många. En gryta lagar sig praktiskt taget själv så att vi får tid över till annat. Men glöm inte att röra i den då och då. Här är 14 recept på klassiska grytor och några moderna favoriter att laga.

Nedan hittar du recept på grytor och vår kock och receptmakare Cecilia Lundins smarta och användbara tips som gör din gryta ännu godare!

Boeuf bourguignon

En klassisk fransk köttgryta med rötter i Bourgogne i Frankrike. Grytan lagas på högrev eller annat nötkött.

Lammgryta

En mustig gryta med lamm är alltid rätt.

Coq au vin - tupp i vin

En fransk gryta gjord på ungtupp som kokats i rödvin. Den kan även lagas på kyckling. I Frankrike lagas rätten ofta med ett vin från regionen - t ex coq au vin blanc och coq au champagne

Kockens bästa kökstips när du ska laga gryta

Cecilia Lundin, kock och receptmakare på Allt om Mat Foto: Helén Pe

Cecilia Lundin, kock och receptmakare på Allt om Mat, om hur du lyckas med grytan:

– Grytor är praktisk och bra mat eftersom de är lätta att laga till många gäster, de går bra att förbereda och ofta finns allt i grytan så man enbart behöver servera potatis, ris, bröd eller bara en sallad vid sidan om.

– Grytor som kokas med nöt- eller viltkött vinner på att lagas helt och hållet klara dagen innan de ska serveras, men uteslut eventuell topping eller garnering. Kokar man en gryta av nötkött går det bra att använda sig av framdelskött, som är lite hårdare än bakdelsköttet, eftersom grytan ofta kokas länge och då hinner köttet bli mört.

– Till grytor med fisk, skaldjur, kyckling, fläsk eller grönsaker går det bra att göra själva grytbasen dagen före och sedan på festdagen steka och lägga i kött, kyckling eller grönsaker eller koka till exempel fisken direkt i grytan.

Så kan du krydda grytan

– Krydda är lite grann en smaksak, jag tycker att det är bäst att krydda med salt och peppar samt de kryddor som ska ge grytan dess karaktär, till exempel saffran, chili, spiskummin mm från början så att smakerna hinner sätta sig. Däremot tycker jag att örtkryddor ska tillsättas mot slutet så att de inte tappar smak och färg. Detta gäller ju framför allt färska örter. Men vissa föredrar att krydda sin gryta när den är färdigkokt.

Undvik vanliga misstag när du tillagar gryta

– Ett misstag man kan göra är att man kokar sin gryta för hårt, då kan den dels bränna i botten och dels kan köttet bli överkokt eller trådigt. Koka i stället upp ordentligt och sänk sedan värmen rejält och kom ihåg att röra om då och då och inte lämna grytan att helt klara sig själv. Att laga sin gryta i ugnen är annars en smart sak eftersom man då har koll på att värmen är konstant hela tiden. Dags att kanske plocka fram sin lergryta igen? 

Vegetarisk gryta

Kan varieras i det oändliga, ofta med linser eller bönor. Experimentera med olika kryddor.

Lövbiffsgryta

En modern klassiker som uppskattas av hela familjen.

Bouillabaisse

Sydfransk fiskgryta med både fisk och skaldjur, vitt vin och saffran.

Knepet som räddar en salt gryta

Skulle olyckan varit framme och grytan blivit för salt kan man ta till ett gammalt husmorstips:

Lägg en rå, skalad potatis i grytan och låt den koka med 20-30 min. Ta upp och släng bort potatisen som då har sugit åt sig en del av saltet.

Iransk lammgryta - gheyme bademjan

Gryta gjord på lammstek, aubergine och kikärtor, kryddad med b a gurkmeja och kanel.

Viltgryta

En riktigt mustig älggryta med rotselleri, porter och enbär.

Chiligryta

Smakrik klassiker med nötfärs, chili och vita bönor. Perfekt fredagsgryta!

Kycklinggryta

Len och god gryta med kycklinglårfilé, kokosgrädde, garam masala och ingefära.

Vegansk gryta - timtomo

Lättlagad vegansk linsgryta med röda linser och passerade tomater.

Chili con carne

Klassisk chili con carne på högrev med bönor och anchochilipeppar.

Fläskfilégryta

En krämigt god gryta med fläskfilé som passar lika bra en vardag som till festen.

Biffgryta - sac kavurma

Turkisk gryta med lövbiff, paprika, färska tomater och chili. Servera med pitabröd

Läs också: Stjärnkocken Fredrik Eriksson lagar gärna gryta till helgen 

Läs också: 5 recept på kycklinggrytor och kockens bästa tips

Läs också: 5 heta grytor från Asien 

En av Allt om Mat:s populäraste grytor är en med kyckling och curry. Receptet hittar du här: