Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Getty Images

Klädkod i bröllopsinbjudan?

Är det okej att inte skriva klädkod som till exempel kavaj i sin bröllopsinbjudan? Etikettdoktorn Mats Danielsson svarar.

Ps. Missa inte Allt om Mat:s onlinekurs i vett och etikett – med kursledare Edward Blom!

 

Bröllopsinbjudan utan klädkod?

Inför vårt bröllop i augusti, vi ska gifta oss klockan 12 och sedan bjuda på en lunch efteråt, ska vi skicka ut inbjudningar. Men vi tycker att det känns fel att skriva klädkod, vi är inte så högtidliga av oss. Kan vi avstå?

Etikettdoktorn Mats svarar:

Om ni avstår från en klädkod och det är ett bröllop på förmiddagen med efterföljande lunch innebär det att ni automatiskt skrivit finare vardag på inbjudan.

Skälet är att gästerna ska förstå att ni de då inte ska ta på sig den finaste festklädseln som till en bröllopsfest på kvällen, men de ska klä sig finare än till vardags. Det blir en nivå som kostym och klänning i finare material. Vill ni undvika detta skriver ni något i stil med ”Finare vardagsklädsel, men lämna slipsen och balklänningen hemma” på inbjudan. /Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

Onlinekurs i vett och etikett

Gå Allt om Mat:s onlinekurs i vett och etikett – med kursledare Edward Blom!

– Etikett inte tråkigt! Tvärtom! Det är ett socialt smörjmedel som gör att alla kan känna sig lugna och trygga. Då kan de släppa loss, och då blir festen riktigt rolig! Läs mer och köp kursen här!