Khadija Mohamud: ”Många känner inte till afrikansk mat”
Matbloggaren Khadija Mohamud är populär på Instagram och Facebook, och är nu aktuell med kokboken ”Khadijas kök”, med recept från Östafrika. Khadijas stora passion för matlagning har funnits med hela livet, och som liten brukade hon tjata på sin mamma för att få vara med och röra i grytorna i köket.
– Mitt stora intresse var att laga mat medan mina syskon lekte ute med sina vänner, säger Khadija Mohamud.
Du driver en populär blogg och har ett Instagramkonto med tiotusentals följare. Hur fick du idén till att samla dina östafrikanska recept i en bok?
– Jag har alltid velat skriva en kokbok utifrån mina rötter. Idén kom ifrån mina barn. Mat från Östafrika har olika smaker beroende på ursprung, och jag älskar att laga mat från Östafrika med alla olika dofter i mitt kök. Det är många som inte känner till afrikansk mat på samma sätt som andra matkulturer i Sverige. Min kokbok är den första svenska östafrikanska kokboken som lanseras här.
Du fick hjälpa till att laga maten hemma när du växte upp. Berätta!
– Jag är uppvuxen i Somalia med en stor familj och har alltid varit med min mamma och mormor i köket, där hjälpte jag till med matlagning och hushållssysslor. Jag brukade alltid tjata på mamma att få vara med i köket. Mitt stora intresse var att laga mat medan mina syskon lekte ute med sina vänner. Den första rätten jag lärde mig som barn var canjeero, frukostpannkakor som man äter med smör och socker.
Vad är typiskt för östafrikansk mat?
– Östafrikansk mat skiljer sig åt mellan länderna vad gäller kryddor och smaksättning. I Somalia, Eritrea och Etiopien gillar man starka maträtter medan man i Tanzania, Sudan och Uganda äter mildare rätter. Här används också mycket jordnötskräm i maten. I det somaliska köket återkommer kryddan xawaash i många recept.
Vad vill du förmedla i Khadijas kök?
– De olika doftupplevelserna och smakerna i östafrikansk mat med rätter som bara smälter i munnen. Det är unika och nya recept både för vardag, fest, fika, frukost och också sällskapsmat där man kan använda händerna för att få bästa upplevelsen. Alla recept jag tar fram är enkla och det är lätt att hänga med.
Vad är dina följare mest nyfikna på?
– Somalisk mat efterfrågas stort, och rätter från hela Afrika är väldigt populära.
När du lagar nu: smakar det som när du var liten eller har du anpassat recepten?
– Jag älskar att experimentera i köket, det gäller även min egen matkultur. Jag försöker att förnya olika recept, men ändå håller de sig väldigt nära originalen. Det jag kan ”Sverigeanpassa” är att inte göra såserna eller de olika rätterna för starka. En viktig skillnad är att vi i Somalia brukade laga storkok där familj och grannar samlas och äter tillsammans. Det blir också en annorlunda upplevelse med färska ekologiska råvaror som är handplockade på gården och färskt kött.
Khadija Mohamud
Ålder: 39.
Familj: Tre barn, 10, 8 och 7.
Bor: Kista i Stockholm.
Gör: Jobbar heltid som matbloggare.
Aktuell: Med kokboken ”Khadijas kök. Recept från Östafrika” (Bonnier fakta).
Instagramkonto och blogg: KhadijasKitchen.se
Läs mer:
3 matprofiler på Instagram: Det här vill vi laga 2022
Här är matprogrammen att hålla ögonen på i år
10 rätter som passar perfekt i matlådan