Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Foto: Anna Nordh
2 AV 2

Kasper Kleihs vann Årets konditor 2021: ”Det blev rätt känsla i allt”

Efter två intensiva tävlingsdagar kunde Kasper Kleihs titulera sig Årets konditor 2021 och svensk mästare i konditori. Med över 50 träningstimmar de senaste månaderna var det en lättnad när vinsten var säkrad.

Efter ett års uppehåll på grund av coronapandemin var tävlingen Årets konditor tillbaka. Under tio timmar, fördelade över två dagar, tillverkade finalisterna olika bakverk på temat fenomen. Under tävlingen skapade finalisterna fem tårtor med arbetad dekor, tre olika sorters bakelser i egen utformning och med arbetad dekor samt tio tallriksdesserter. Förutom bakverken dukade konditorerna upp ett bord utifrån årets tema där kreativiteten utmanades. Kasper Kleihs stod slutligen som vinnare av den prestigefyllda tävlingen.

Grattis till vinsten! Hur känns det?

– Fantastiskt, helt underbart. Så gött att bara komma in här och köra en gång och sedan vara klar. Jag har tävlat mycket och allt har på något sätt lett hit. Jag var nöjd när jag ställde fram mitt bord, och jag är ännu mer nöjd nu. Det känns superbra.

Vad tror du var anledningen till att just du vann?

– Dels hur jag hade tolkat temat, att jag hade fått en helhetskänsla. Från det jag bakade, till bordet och att allt var handarbetat. Det blev rätt känsla i allt. Alla råvaror också, min brorsa plockade blåbären till bakelsen, flädern gjorde jag en egen sockerlag av för två år sedan så det är mycket tanke bakom. Jag ville tävla redan förra året så tankarna på hur bordet skulle se ut har jag haft länge. Min kusin har gjort glasskulpturerna till bordet så det blev en bra helhet.

Hur mycket har du tränat inför tävlingen?

– 50 timmar i veckan de senaste två månaderna så det har varit sjukt mycket. Jag hade vid ett tillfälle stått i träningsköket i 21 dagar i sträck utan att vara ledig, Då kände jag att jag måste vara ledig en dag. Så det är mycket, ett högt tempo. Själva desserten kläckte jag innan jag gick till finalen, den har gjorts om lite men jag började på den i maj. Jag tänkte att jag kommer att vinna och att det är lika bra att börja förbereda på en gång. 

Vad hoppas du att vinsten ska leda till?

– Framför allt mycket jobb inom konditori och att det är en bra språngbräda för annat. Jag kommer att vilja öppna eget i framtiden så jag tror att det här kommer att väga tungt. 

Vad vill du öppna för typ av ställe?

– Antingen ett konditori eller en krog, Jag har tjatat lite på Ludwig Tjörnemo (Årets kock 2020) om att vi ska öppna något tillsammans, det hade varit kul.

Finalisterna

Jimmy Wollberg, Berzelii choklad i Göteborg och lärare på Yrgo Yrkeshögskola

Sara Nilsson, Roots Foodmarket i Göteborg

Kasper Kleihs, Etoile i Stockholm

Jessica Pettersson, Gateau i Stockholm

Andreas Modd, Chokladhuset i Nynäshamn