Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Kanelbullens dag - därför firar vi kanelbullen med egen dag

Kanelbullen är ett av våra mest populära bakverk. Den är så omtyckt att den till och med fått en egen dag, den 4 oktober. Men hur mycket vet du om kanelbulle egentligen, förutom att den är så god? Här är några fakta om vår populära bulle.

Kanelbullens dag instiftades den 4 oktober 1999 av Kaeth Gardestedt, vid tidpunkten projektansvarig vid Hembakningsrådet. Syftet med dagen är att uppmärksamma bulltraditionen som finns i Sverige, med särskilt fokus på kanelbullen, samt att öka intresset för hembakningen.

7 miljoner bullar på Kanelbullens dag

Varje år säljs omkring 7 miljoner kanelbullar på Kanelbullens dag. Ungefär 57 procent av svenskarna äter en bulle eller fler den 4 oktober, antingen på jobbet eller hemma.

Kanelbullar, som vi känner dem i dag, började bakas på bagerier i början av 1920-talet, då varor som ransonerats under första världskriget, som smör, socker, vetemjöl och kanel, dök upp i butikerna igen. Ingredienserna var dock dyra och fram till 1950-talet sågs kanelbullen som något av en lyxfika. När det ekonomin i folkhemmet tog fart i mitten av förra seklet blev bullbakandet folkligt, och kanelbullen gick från lyxfika till favoritfika.

Läs också: 8 recept på drömgoda kanelbullar 

Kanelsnäcka, snurra eller knut? Snäckan är vanligaste formen på kanelbulle som vi bakar hemma i dag men knuten är den du hittar på de flesta bagerier.

Kanelbullen är ett svenskt bakverk men finns nu mer på flera håll i världen. I USA kan du till exempel avnjuta en ”Swedish fika” med cinnamon roll eller cinnamon bun om hemlängtan bli för stor

Källa: SO-rummet, Kungsörnen Mitt kök