Kändiskvinnornas smala recept
30 svenska kändiskvinnor avslöjar hälsohemligheter i ny kokbok.
– De här kvinnorna är förebilder. Det är bra att de delar med sig av en lustfylld och sund syn på mat, säger dietisten Anna Ottosson.
Här har du några av recepten i boken Sinnenas mat från 1,6 miljonersklubben.
Kjerstins piggelinsoppa
Operasångerskan Kjerstin Dellert älskar champagne och sötsaker men har stenhård träningsdisciplin. Hon har tränat varje morgon i 30 år. Att äta varm grönsakssoppa som mättar bra hjälper att diciplinera hungern.
Recept:
6 stora gula lökar
1 normalstort vitkålshuvud
4 morötter
1 selleristjälk
2 gröna paprikor
2 burkar konserverade tomater
3 buljongtärningar
kryddor efter behag
Gör så här: Ansa grönsakerna och skär ned dem i en kastrull. Häll på
tomater och vatten så att det precis täcker. Lägg i buljonen, salta och peppra. Koka i cirka 30 minuter.
Kims lammstek med quinoasallad
När skådespelerskan Kim Anderzon inte står på scen snålar hon med
kolhydraterna. Har egna ekologiskt uppfödda gutefår.
Recept:
1 kg ekologisk lammstek
3 vitlöksklyftor
salt, svartpeppar
2–3 dl färska dadlar
2–3 dl torkade fikon
2–3 dl torkade aprikoser
1 dl solros och pumpakärnor
1 buljongtärning
Quinoasallad:
röd quinoa för 6 personer
1 knippe ruccola
100 g fetaost
dressing av olivolja, vinäger, salt och peppar
Gör så här: Ugnsvärme 175 grader. Putsa steken noggrant. Halvera vitlöksklyftorna och späcka steken. Gnid med salt och peppar och lägg i ugnsform. Hacka dadlar, fikon och aprikoser, lägg över stekens tjockaste del. Toppa med solros- och pumpakärnor. Sätt in i ugnen tills ugnstermometern visar 70 grader. Linda in i folie och låt vila en kvart. Blanda skyn med buljongtärning i en kastrull. Koka quinoa. Blanda i ruccola och fetaost i små bitar. Häll över dressingen och servera till lammsteken.
Camillas Vitello tonnato med kyckling
Designern och stilikonen Camilla Thulin har en passion för kläder från 40- och 50-talen, med kurviga former och smal midja. Knepet för att hålla formen är riktig mat och inga halvfabrikat eller kaffebröd.
Recept:
1 ekologisk kyckling
2 lagerblad
några coctailkapris
klippt persilja
2 kycklingbuljongtärningar
Tonfisksås:
1 burk tonfisk i olja
4 sardellfiléer
2 äggulor
2 msk kapris
saften av 1/2 liten citron
2 msk vitvinsvinäger
1,5 deciliter olivolja
salt, vitpeppar
Gör så här: Lägg kycklingen i en gryta, täck med vatten. Koka i 1–1,5 timme med buljong och lagerblad. Låt svalna, ta ur benen, skär upp. Gör såsen i mixer, blanda allt utom olivoljan. Tillsätt den, smaka av med salt och peppar. Skeda över kycklingen, dekorera med kapris och persilja.