Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Pavel Maria

Kändiskvinnornas smala recept

30 svenska kändiskvinnor avslöjar hälsohemligheter i ny kokbok.

– De här kvinnorna är förebilder. Det är bra att de delar med sig av en lustfylld och sund syn på mat, säger dietisten Anna Ottosson.

Här har du några av recepten i boken Sinnenas mat från 1,6 miljonersklubben.

Kjerstins piggelinsoppa

Operasångerskan Kjerstin Dellert älskar champagne och sötsaker men har stenhård träningsdisciplin. Hon har tränat varje morgon i 30 år. Att äta varm grönsakssoppa som mättar bra hjälper att diciplinera hungern.

Recept:

6 stora gula lökar

1 normalstort vitkålshuvud

4 morötter

1 selleristjälk

2 gröna paprikor

2 burkar konserverade tomater

3 buljongtärningar

kryddor efter behag

Gör så här: Ansa grönsakerna och skär ned dem i en kastrull. Häll på

tomater och vatten så att det precis täcker. Lägg i buljonen, salta och peppra. Koka i cirka 30 minuter.

Kims lammstek med quinoasallad

När skådespelerskan Kim Anderzon inte står på scen snålar hon med

kolhydraterna. Har egna ekologiskt uppfödda gutefår.

Recept:

1 kg ekologisk lammstek

3 vitlöksklyftor

salt, svartpeppar

2–3 dl färska dadlar

2–3 dl torkade fikon

2–3 dl torkade aprikoser

1 dl solros och pumpakärnor

1 buljongtärning

Quinoasallad:

röd quinoa för 6 personer

1 knippe ruccola

100 g fetaost

dressing av olivolja, vinäger, salt och peppar

Gör så här: Ugnsvärme 175 grader. Putsa steken noggrant. Halvera vitlöksklyftorna och späcka steken. Gnid med salt och peppar och lägg i ugnsform. Hacka dadlar, fikon och aprikoser, lägg över stekens tjockaste del. Toppa med solros- och pumpakärnor. Sätt in i ugnen tills ugnstermometern visar 70 grader. Linda in i folie och låt vila en kvart. Blanda skyn med buljongtärning i en kastrull. Koka quinoa. Blanda i ruccola och fetaost i små bitar. Häll över dressingen och servera till lammsteken.

Camillas Vitello tonnato med kyckling

Designern och stilikonen Camilla Thulin har en passion för kläder från 40- och 50-talen, med kurviga former och smal midja. Knepet för att hålla formen är riktig mat och inga halvfabrikat eller kaffebröd.

Recept:

1 ekologisk kyckling

2 lagerblad

några coctailkapris

klippt persilja

2 kycklingbuljongtärningar

Tonfisksås:

1 burk tonfisk i olja

4 sardellfiléer

2 äggulor

2 msk kapris

saften av 1/2 liten citron

2 msk vitvinsvinäger

1,5 deciliter olivolja

salt, vitpeppar

Gör så här: Lägg kycklingen i en gryta, täck med vatten. Koka i 1–1,5 timme med buljong och lagerblad. Låt svalna, ta ur benen, skär upp. Gör såsen i mixer, blanda allt utom olivoljan. Tillsätt den, smaka av med salt och peppar. Skeda över kycklingen, dekorera med kapris och persilja.