Kända proffskockarnas favoriter på julbordet
Sill, köttbullar, Janssons och julskinka. Det är bara några av alla de klassiker som för många hör julbordet och julafton till. Men vad äter egentligen en stjärnkock när det är dags för julbord? Se här vilka som är kändiskockarnas stora julfavoriter – och ta del av deras bästa tips för hur man lyckas med tillagningen av storfavoriterna.
Julen närmar sig med stormsteg och vi är nog många som längtar efter alla godsaker som hör julbordet till. Allt om Mat tog en pratstund med fyra folkkära proffskockar för att höra vad de helst äter när det är dags för det årliga julfirandet. Det visar sig att det skiljer sig mycket mellan kockarna – där somliga går mer åt det klassiska hållet, medan andra satsar på vegetariskt – eller skaldjursfest till jul.
Röker spjällen för maxad smak
Niklas Ekstedt är en folkkär krögare och tv-kock som under hösten varit aktuell med programmet ”Bäst i Köket på SVT. Han har bland annat gjort sig känd för sin stora passion för att grilla och röka sin mat – och rökningen är även något han tar med sig in till julbordet.
– Revbensspjäll är väldigt gott. Jag röker dem, men vill man inte göra det går det bra att köra dem i ugnen direkt, säger Niklas Ekstedt.
Ett vanligt misstag när man tillagar revbensspjäll är att de blir torra och trista, men Ekstedt menar att det med enkla knep går att få till riktigt saftiga och goda spjäll.
– Revbensspjäll kan bli lite torra. Jag tror att folk är rädda för att inte tillaga griskött tillräckligt, och så trycker de på för mycket. Men det gäller att inte ha för hög värme i ugnen för att få saftiga spjäll, säger han.
Och när det är dags för dessert finns bara ett alternativ för Niklas – klassisk Gotländsk saffranspannkaka.
– Jag har ingen anknytning alls till Gotland, men den desserten är ett julmåste för mig. Jag serverar den med vispad grädde och salmbärssylt, säger han.



Klassiker blandas med moderna vegorätter
Kocken och receptkreatören Louise Johansson, som i år tog hem bronsmedaljen i prestigefyllda tävlingen Årets kock, hyser stor kärlek till klassikerna på julbordet. Sillen är lite extra viktig – och om Louise själv får välja blir det en krämig variant med smak av Västerbottensost.
– Jag älskar sill så det är ett måste. Speciellt matjessill. Jag gillar att göra en krämig, majonnäsbaserad sill med till exempel grovkornig senap och lite kaffe i, en klassisk klar sill med mycket rödlök och den bästa av världar - matjessill som jag blandar med crème fraiche, västerbottensost och hackad gräslök. Den brukar vara poppis! Sedan är jag ett fan av Janssons frestelse, det har jag varit sen jag var liten, säger Louise.



Blandar klassiker med modernare vegorätter
Men det är inte endast klassikerna som fångar Louise intresse – utan hon blandar gärna upp de traditionella rätterna med mer moderna, vegetariska rätter till jul.
– Numera gillar jag att plocka in lite nytt och vegetariskt på mitt julbord. Det finns ju så mycket gott som man kan göra med grönsaker, stekt brysselkål med lite nötter eller frön i och rivet apelsinskal, liksom bakad blomkål med ett örtig nöttäcke. Och gärna en grönkålssallad med granatäpple och citrus, säger Louise.
Äter sushi på julbordet
Kocken och ”Kockarnas kamp”-finalisten Frida Ronge är till hundra procent förknippad med det japansk-nordiska köket, och hon tar gärna in den japanska matkulturen även in på julbordet.
– Jag firar med mamma och pappa i Göteborg och i år bestämde vi oss för att äta sushi på julafton, som jag lagar. Men den kommer att bli julanpassad ändå, jag tänker välja lite andra ingredienser till den, exempelvis rökt lax, säger Frida Ronge.
”Aldrig varit en sillkille”
Det är inte alla som föredrar klassiker till julbordet. Den populära tv-kocken och kokboksförfattaren Erik Videgård väljer en annan bana – och äter helst skaldjur till jul.
– Ostron, hummer och skinka med min egen senap sen är jag nöjd. Jag har aldrig varit en sillkille. Till detta dricker jag Black Velvet 50/50 Guinness och Champagne, säger Erik Videgård och fortsätter:
– Hummern får med fördel vara nykokt och ljummen serverad med skirat smör. Skinkan tillagar jag i stekpåse i ugnen innan jag glaserar den med en blandning av skånsk- och dijonsenap. Den äts ljummen på knäckebröd med ett litet glas iskall vodka till, säger han.
Läs mer: