Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassiska kåldolmar

Svenska smaker när de blir som bäst! Saftiga kåldolmar i sötsalt sky med rårörda lingon.

Kåldolmar - ingredienser

5 portioner, 1 timme 20 minuter

1 stort vitkålshuvud (10 blad)

1 dl risotto- eller grötris

2 1/2 dl + 2 dl vatten

1 gul lök

1 msk + 2 msk smör

400 g blandfärs

1 1/2 dl vispgrädde

1/2 tsk grovstött kryddpeppar

1 1/2 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

2 msk ljus sirap

1 msk kinesisk soja

2 msk konc kalvfond

2 msk finhackad gräslök

• Tillbehör: potatispuré och rårörda lingon (se recept nedan)

Kåldolmar – gör så här:

1. Skär runt kålstocken på kålhuvudet så att bladen kan lossas när de kokats.

2. Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Sänk ner kålhuvudet i det kokande vattnet och låt sjuda under lock tills bladen kan lossas. Låt kålhuvudet rinna av på kökshandduk och lossa 10 blad.

3. Koka riset i 2 1/2 dl vatten under lock tills det är mjukt, ca 20 min. Låt svalna.

4. Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör i en stekpanna. Blanda färs, ris, lök, grädde och kryddpeppar. Krydda med salt och peppar.

5. Skär bort den nedersta grova nerven på kålbladen. Fyll kålbladen med färs och rulla ihop till dolmar. Fäst eventuellt med tandpetare eller steksnöre. Bryn dolmarna runt om i 2 msk smör så att de får fin färg. Ringla över sirap och soja. Tillsätt 2 dl vatten och fond och låt sjuda under lock ca 20min. Vänd dolmarna några gånger under tiden så att de blir jämnt tillagade.

6. Lyft av locket och låt sjuda ytterligare ca 10 min.

7. Strö gräslök över kåldolmarna och servera med potatispuré och rårörda lingon.

Rårörda lingon

Till ca 5 dl, 5 min

Rårörda lingon som du gör själv smakar så mycket mer. Förvara sylten i kylen.

•  Gör så här: Rör 225 g frysta lingonen med ¾ dl strösocker. Låt stå tills lingonen tinat, rör om då och då.

Potatispuré

Till 4 pers, 30 min

Krämig och len potatispuré – snåla inte med smöret!

1 kilo mjölig potatis

2 dl mjölk

2 dl vispgrädde

50 g smör

1 tsk salt

1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Skala och koka potatisen mjuk

i saltat vatten. Häll av vattnet

och låt ånga av. Pressa tillbaka

potatisen i kastrullen med

potatispress.

2. Vispa till en slät puré tillsammans

med mjölk, grädde och smör

med elvisp. Krydda

Dryck till klassiska kåldolmar:

Cidre Biologique Brut (1803) Frankrike, 48 kr. 

Frisk, torr ekologisk äppelcider med ren, fruktig fräschör, lätt inslag av örter och citrus. Alkoholhalten ligger på 5 %.