Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Foto: Adobe Stock

Kaffesump - 7 geniala saker du kan använda den till

Brukar du slänga kaffesumpen som blir kvar efter att du fått din morgonkopp? Gör inte det! För kaffe är bra till så mycket mer än att bara få dig att vakna till på morgonen, och det går att återanvända! 

Faktum är att din kaffesump är en riktig guldgruva, och går att att använda till allt från att städa köket till att måla. Här är 7 spännande saker du kan göra med din kaffesump!

1. Mot ohyra

Kaffesump i blomjorden och i rabatterna är inte bara bra för blommorna, syran gör även att maskarna trivs. Sniglar, snäckor och myror skyr dock kaffesump som pesten, varför dina kafferester också är ett alldeles utmärkt och miljövänligt sätt att hålla ohyran borta. Tillsätt lite apelsinskal också, så håller det även kissnödiga katter borta.

2. Vackrare blommor

Blommande växter som azaleor, rhododendron, kamelia och rosor älskar syrerik jord, och blir därför glada av lite kaffesump i jorden. Kaffet sänker pH-värdet i jorden, och adderar även kväve och kalium i jorden - två av tre ingredienser i gödsel.

3. Mot obehagliga dofter

Kanske har du testat att ställa in bakpulver i kylen för att ta bort äckliga lukter därinne. Kaffesump fungerar på samma sätt! Torka sumpen och fyll en burk som du ställer längst in i kylskåpet. Fungerar även i unkna garderober och skafferier. Byt ut efter ett par veckor, och kom då ihåg att låta den använda sumpen leva vidare i din kompostlåda.

Kaffesumpen är bra att ha till hands även när du lagar mat, gnugga händerna med sump och lite vatten för att få bort vitlök, fisk och annan mindre behaglig lukt från dina händer.

4. Naturlig skönhet

I stället för miljöfarliga bodyscrubs med mikroplaster kan du faktiskt använda kaffesump : blanda med lite varmvatten eller kokosolja, och skrubba bort all död och tråkig hud. Kaffesumpen är dessutom bevisat effektiv mot celluliter.

Både ansiktet och hårbotten mår även de bra av en försiktig rengöring med kaffesump.

5. I stället för vägsalt

Syran i kaffesumpen är en hejare på att smälta snö och is. Strö torkad kaffesump över isiga gångbanor, och få halkfritt på ett väldigt miljövänligt sätt.

6. Rent hus

Fastbrända rester i stekpannor och kastruller får du lätt bort med lite kaffesump på en disktrasa. Se bara till att inte använda sumpen på keramik och annat som lätt blir missfärgat.

Kaffesump, kokande vatten och lite diskmedel är också ett mer miljövänligt sätt att rensa avloppet i både kök och badrum. Om du vet med dig att det finns en möjlighet att du har mycket fett i rören bör du dock utelämna kaffesumpen som annars riskerar att fastna i fettet.

7. Måla om

Kaffesump är ett utmärkt hjälpmedel för att ge färg åt allt från trä till ägg och möbler. Med en stålboll, ättikssprit och kaffesump gör du en bets som får nytt trä att se antikt ut. Blanda sumpen med lite olja för att effektivt täcka små repor på trämöbler. Ägg får en vacker beige färg om de kokas med lite sump, och blandat med lite vatten blir sumpen en fin, miljövänlig vattenfärg.

Källor: Naturallivingideas, Allers, Buzzfeed

Artikel från Mitt kök