Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ulrika Pousette

Julmat i sista minuten

Ute i sista minuten med julmaten? Ta det lugnt. Trots att du varken hunnit handla, baka pepparkakor eller griljera skinkan blir det jul ändå. Här bjuder vi på snabblagad julmat för julbordet för dig som är ute i sista minuten.

Goda genvägar och smarta lösningar – med

vårt akutkoncept kan du få ihop ett helt julbord på bara 2 timmar. Dessutom slipper du rester och svinn. Komplettera gärna med prinskorv, knäcke, lagrad ost och några skivor julskinka.

Supersnabba julbordet för åtta personer - på 2 timmar:

Sill i romsås

Snabb sill i romsås görs av 5-minuters sill och färdig romsås.

Foto: Ulrika Pousette

 Klicka på bilden eller här för recept. 

Snabbgravad lax med senapsfrön och dill

Snabbgravad lax med senapsfrön och dill passar bra på julbordet. Laxloin är den saftiga och fina mittbiten på laxfilén.

Foto: Ulrika Pousette

 Klicka på bilden eller här för recept. 

Fänkåls- och gurksallad

En fräsch sallad som passar till lax. Vänta med att blanda i gurka och dill till strax före servering.

Foto: Ulrika Pousette

 Klicka här eller på bilden för recept. 

Snabba julköttbullar och ribs med dadelsalsa

Snabba julköttbullar rullas inte utan klickas ut i stekpannan vilket ger dem en hemlagat intryck. Rostad lök ger fin löksmak, och kanelen bidrar med lite julsmak. Salsan är god till både ribs och julskinka.

Foto: Ulrika Pousette

 Här hittar du recept på snabba julköttbullar och ribs med dadelsalsa.

Janssons på nytt sätt

Denna snabba Jansson görs av färdig potatisgratäng. Välj en potatisgratäng som inte innehåller så mycket vitlök.

Foto: Ulrika Pousette

 Klicka på bilden eller här för recept. 

Varm sallad med grönkål och nötter

Denna sallad passar till allt på det småvarma på julbordet. Du kan byta ut pecorinoosten mot parmesan.

Foto: Ulrika Pousette

 Klicka på bilden eller här för recept. 

Saffranspannkaka med rostad mandel, grädde och lingon

Görs av färdig risgrynsgröt. Mandeln ger väldigt god knaprighet till saffranspannkakan.

Foto: Ulrika Pousette

 Klicka på bilden eller här för recept.

Inköpslista till alla recept ovan

Frukt och ­grönsaker:

1 kruka gräslök

1 fänkålsstånd

1 citron

1 gurka

2 krukor dill

4 apelsiner

1 knippa salladslök

1 kruka bladpersilja

2 påsar strimlad ­grönkål (à 200 g)

1 purjolök

Kött och chark:

800 g blandfärs

2 paket kylda ribs ­ (à 400 g)

Fisk:

2 förpackningar 5-minuterssill i bitar (à 420 g)

400 g laxloin

2 burkar ansjovisfiléer (125 g + 55 g)

Mejerivaror, ost och ägg:

10 ägg

100 g pecorinoost

3 dl vispgrädde

smör

Kylvaror:

2 burkar romsås (à 200 g)

2 förpackningar färdig potatisgratäng (à 800 g)

2 förpackningar färdig risgrynsgröt (à 500 g)

Skafferivaror:

1 burk rårörda lingon

200 g torkade dadlar

1 burk rostad lök

50 g valnötter

1 påse rostad flagad mandel (50 g)

1 paket saffran (1/2 g)

Maizena majsstärkelse

ströbröd

konc kalvfond

gula senapsfrön

olivolja

vitvinsvinäger

mald kanel

strösocker

salt

svartpeppar

Av: Petra Pettersson och Cecilia Lundin

Styling: Anna Grandin

Foto: Lina Eriksson