Julmat – 9 saker du inte visste om den
Julmaten är något många älskar. Men hur mycket kan du om julmaten vi äter varje år? Var kommer julbordet ifrån och varför äter vi det vi äter? Här får du veta 9 saker du kanske inte hade en aning om.
1. Grisen som återuppstod
Hur många vet egentligen att anledningen till att vi har julskinka på bordet är den hedniska asatron? Där berättas att gudarna varje kväll slaktade grisen Särimner som sedan återuppstod på morgonen. Spadet som blev över använde man till att göra buljong till dopp i grytan.
2. Gädda i stället för gris
För hundra år sedan åt många gädda på julafton i södra Sverige. Detta eftersom grisen var hårdvaluta. Kustfiskarnas bästa julrätt däremot var ålen. I dag är julskinkan den absolut viktigaste maträtten på julbordet, och det vanligaste är att man äter den mellan klockan 11-15 och 16-19 på julafton.
3. 400 000 sjuka av julmat
Ett bra tips är att ta vara på julresterna i tid, och låt det inte stå framme för länge. Varje år blir nämligen ungefär 400 000 människor sjuka efter att ha ätit för gammal julmat.
4. Spriten ”födde” julbordet
Ursprunget till julbordet är något som kallades brännvinsbord på 1500-talet. När järnspisen kom på 1800-talet kunde man plötsligt tillaga maten på så många fler sätt än att bara koka, och lade då till småtugg till brännvinet. Smörgåsbordet föddes. I Svenska Akademien nämns ordet ”julbord” första gången 1919.
5. Dopp i grytan
Det kom sig av att man, om man doppade det i spadet, fortfarande kunde använda gammalt och torrt bröd. En tradition från förr som tappar i popularitet, vilket ju faktiskt kan bero på att vi har färskt bröd i dag. Doppar man i Norrland är det med tunnbröd, medan det i södra Sverige är vörtbröd som gäller.
6. Köttbullar
En rätt som kallas svensk nationalrätt vilket är lite märkligt då den finns över hela världen, men med olika namn. De flesta av oss steker bullarna men den kokta varianten, frikadeller, var vanligast under 1700- och 1800-talen. Att mala färsen är en ganska modern företeelse. Husmorstips! Kokar du köttbullarna innan du steker dem blir de garanterat runda.
7. Torkad lutfisk
Lutfisken åt man förr mellan advent och jul, då det enligt kristendomen var fasta och man inte fick äta kött. Och då det var svårt att få tag på färsk fisk under den tiden åt man torkad fisk, tunna skivor som bultades för att gå lättare att tugga, och gärna tillsammans med något fett.
8. Ätbar julgran
Skulle du tröttna på julmaten eller bara vill ha lite extra näring, finns det tillgångar i din närhet du aldrig tänkt på. Julgranar är nämligen ätbara. Barren innehåller mycket C-vitamin. Kottar innehåller också mycket näring.
9. 5 miljoner liter glögg
Svenskarna dricker ungefär fem miljoner liter glögg varje jul och i år finns det hela 83 olika sorter att välja på. Det var på 1890-talet som glöggen blev en svensk jultradition som spreds. De flesta vinbutiker hade sin egen blandning som de sålde på butelj med hemgjorda etiketter med tomtar på. Dåligt vin vars smak doldes med kryddor.
Källa: Kokaihop.se, Scanfoodservice.se, Julbordsguiden.se, Juligen.se, W.spisa.nu
Text: Maria K Broman
Artikel från Mitt kök