Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Annas pepparkakor

Julens söta nyheter i butik - juleskum, Annas pepparkakor och pepparkaksglass

Ingen jul utan pepparkakor och skumtomtar! Och sedan flera år kommer dessa klassiker, tillsammans med andra goda nyheter, i nya smaker. Här har vi samlat några av julens goda nyheter i butik 2021.

Har du längtat efter en vegansk pepparkaksglass, cider med skumtomtesmak eller pinnglass med pepparkakscrunch? Nu är de här! Förutom flera glassar med juliga smaker finns även flera nya drycker med julinslag i smakbilden. Se här!

Pepparkaka med kardemummasmak

Foto: Annas pepparkakor

För sjunde året i rad lanserar Annas Pepparkakor en tillfällig smak inför julsäsongen. Årets smak 2021 är kardemumma.

– Årets smak präglas av tradition och nostalgi, men det gör den på inget sätt mindre spännande för det, säger Eva Forsberg, Category Marketing Manager på Annas Pepparkakor, i ett pressmeddelande.

Pepparkakan

Pepparkakor är en av världens äldsta bakverk och de första dokumenterade skrifterna om pepparkakor i Sverige dateras ända tillbaka till 1440-talet. Det var nunnor i klostret i Vadstena som bakade och sålde pepparkakor i framför allt medicinskt syfte och pepparkakorna bakades då på vad som ansågs vara läkande kryddor som anis, cederolja, citron, pomeransskal och kardemumma. Kakorna ansågs ha en lugnande effekt och lindra matsmältningsbesvär och man trodde att de även kunde bota allt från kolera till depressioner.

Efterhand bleknade de medicinska aspekterna bort och kakorna blev en lyx för kungligheter och de bättre bemedlade vid årets högtider. Först under 1800-talet började pepparkakor bakas i de svenska hemmen och pepparkaksbakandet kom att koncentreras allt mer till tiden kring jul. Källa: Annas pepparkakor

2021 ger sig Annas pepparkakor även in i glassegmentet och lanserar pinnglass med pepparkakssmak med ett täcke av mjölkchoklad och bitar av pepparkakor.

Recept på pepparkaksdeg hittar du här:

Godispyssel och gröna kulor i lösvikt

Foto: Mari Magnusson/CandyKing

CandyKing breddar sitt utbud av lösgodis julen 2021 genom att introducera klassikern Gröna kulor i sortimentet. Här finns också juleskum och chokladdoppat juleskum och av dessa, samt övrigt lösgodisutbud, uppmuntrar godisjätten att göra julpyssel. Kanske årets juldekoration är en krans av polkagrisar?

Vegansk pepparkaksglass

Foto: 3 vänners glass

3 Vänners glass presenterar 2021 en vegansk pepparkaksglass med bas av caschew- och mandelgrädde. Glassen innehåller också pepparkaksdeg, pepparkaksbitar och kolasås. Sedan 2019 har företaget en traditionell pepparkaksglass i sitt sortiment.

Skumtomte med kanelsmak

Foto: Cloetta

Ingen jul utan skumtomtar. 2021 laddar Cloetta sitt juleskum med smakerna äpple och kanel. 2020 var smaken blåbär.

– Juleskum Äpple & Kanel bjuder på en klassisk smakkombination i uppgraderad version, med syrligt gröna äpplen och kryddig kanel, berättar Alia Jassim, Senior Brand Manager på Cloetta i ett pressmeddelande.

SIA Glass julnyhet - glass med vit chokladbräck och polka

Foto: SIA Glass

 För den som är sugen på mer glass till jul lanserar SIA sin julglass med smak av chokladbräck och polka.

- Mysigt juligt och samtidigt nytänkande, precis som vår Tomteglass ska vara, säger Dan Bengtsson, marknadschef SIA Glass, i ett pressmeddelande.

Tidigare julsmaker från SIA har varit Skumtomte, Lussebulle, Marsipangris och Glöggmys.

Recept på hemgjord polkabräck hittar du här:

Cider med skumtomtesmak

Foto: Galatea/produktbild

Hannas Skumtomte (från Galatea) är en cider med fruktig, lite kryddig smak med inslag av marshmallows, hallon, gräddkola och vanilj. Och för den som är sugen på lite julig öl kommer i år N’Ice Chouffe, en belgisk ale med smak av bland annat knäck, torkad frukt, mandel och humle. Båda nyheterna hittar du i Systembolagets sortiment.

Tidigare i år lanserades den nya pralinen salt karamell i Aladdinasken. I samband med nytillskottet plockade man bort mjuk toffee. Läs mer om det här!

Så här enkelt gör du din egen trillingnöt: