Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Sveriges bagar och konditorer / Pressbild

Josefine Pagander vann Årets konditor 2022

Efter två intensiva tävlingsdagar står det klart att Josefine Pagander vann Årets konditor 2022. På temat ”idoler” tolkade Josefine sina bakverk efter förebilden Carl von Linné.

– Det här känns helt fantastiskt! Jag har tränat så oerhört mycket inför den här dagen och det betalade sig verkligen.

Under tio timmar, fördelade över två dagar, tävlade fem av Sveriges bästa konditorer framför publik på Stockholmsmässan. Finalisterna skapade fyra tårtor, sexton desserter, tio glassbakelser och sex chokladkakor var. Juryn bestående av bland annat förra årets vinnare Kasper Kleihs, smakade och bedömde bakverken på temat ”idoler”. Josefine Pagander stod slutligen som vinnare av den prestigefyllda tävlingen.

– Det här känns helt fantastiskt! Jag har tränat så oerhört mycket inför den här dagen och det betalade sig verkligen. Jag tror att mitt enhetliga koncept och min smaksäkerhet tog mig hela vägen till guldet, säger Josefine i ett pressmeddelande.

Josefine inspirerades av den välkända botanikern Carl von Linné när hon skapade sina bakverk till tävlingen.

– När jag var liten fick jag en hundrakronorssedel i födelsedagspresent av min största idol, morfar. Sedeln pryddes på den tiden av Carl von Linné och morfar berättade att om man skapar något under sin livstid, som verkligen gör avtryck för mänskligheten, kan man hamna på en sedel. Precis som Carl von Linné hade gjort tack vare sitt sätt att kategorisera växter och djur, ett arbete som används än i dag. Carl von Linné har ända sedan dess funnits med mig i form av ett intresse för växtriket. Därför skildrar jag temat idoler genom en tolkning av Carl von Linnés 1700-talsskrivbord.

Josefines tävlingsbidrag

Foto: Sveriges bagare och konditorer / Pressbild

Tårtan ”Floran”

Utifrån en sida ur en gammal botanikers flora får denna spektakulära tårta sin dekor. Insidan av bakverket bjuder på framträdande smaker av grönt äpple, grön shiso, pumpafrö och dulce.

 

Foto: Sveriges bagare och konditorer / Pressbild

Glassbakelsen ”Gåspennan”

Inget 1700-talsskrivbord utan en gåspenna i ett bläckhorn! En hasselnötsbrownie utgör botten av bläckhornet. På den en kärna av havtorn-och passionssorbet, omsluten av hasselnöts-och tonkaglass. Bakelsen toppas av en gåspenna i choklad, med ett bläck av chokladglaze.

Foto: Sveriges bagare och konditorer / Pressbild

Chokladkaka

En syrlig chokladkaka som med sudachi paté fruit, karamelltryffel och rostad sesam för tankarna till en färgsprakande botanisk trädgård. 

Foto: Sveriges bagare och konditorer / Pressbild

Dessert i glas ”Kohagen”

Inspirationen kommer från barndomsminnen av att springa runt kohagen i det höga gräset. Hagen utgörs av citrongräs och verbenapannacotta varierat med brynt mjölkpulver, fior de latte med råmjölk, bakad vaniljkräm, yoghurtmaräng och jordgubb.

Läs också: 

Så lyckas du med bakningen hemma