Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lotta Lundgren och Tove Nilsson gör podden ”Jordkommissionen” tillsammans.
Lotta Lundgren och Tove Nilsson gör podden ”Jordkommissionen” tillsammans.
Lotta Lundgren och Tove Nilsson gör podden ”Jordkommissionen” tillsammans.
1 AV 2
Enkla knepet gör rivningen lättare
2 AV 2
Lotta Lundgren och Tove Nilsson gör podden ”Jordkommissionen” tillsammans.
Foto: Charlie Drevstam

Jordkommissionen - en odlingspodd för grönsaksfrälsta och matintresserade

Kan man prata om broccoli i 90 minuter?

Absolut, om du frågar Lotta Lundgren och Tove Nilsson.

För det är precis vad de gör i podden ”Jordkommissionen” där både odling och matlagning får ta plats.

De pratar i munnen på varandra, avbryter varandra, avslutar den andras meningar, och så skrattar de, ofta och hjärtligt. Allt om Mat träffar ”Jordkommissionen”, alltså matskribenterna Lotta Lundgren och Tove Nilsson, via ett digitalt teamsmöte, men samspelet och värmen från duon sprider sig genom skärmen. Precis som när man lyssnar på deras samtal i podden med samma namn. Men vad är det egentligen de pratar om?

– ”Jordkommissionen” är en podd som handlar om hur du odlar godare grönsaker än de du kan köpa och vad du kan laga av det du odlat, säger Lotta Lundgren och Tove Nilsson fortsätter:

– Vi har superfokus på de råvaror vi själva vill odla. Och det är inte fråga om odling för självförsörjning utan odling för att få ut det härliga i livet, från fröet till råvaran. Att man lär sig välja fröer utifrån vilka smaker man är ute efter och vad det är man vill laga av det man odlar.

Tove och Lotta hemma i Toves kök. Foto: Charlie Drevstam

De startade ”Jordkommissionen” hösten 2022 trots att de inte kände varandra. Tove, som hade en idé om en podd, hörde av sig till Lotta som sa Ja! direkt, och ganska snabbt upptäckte de att de ville samma saker med podden och att deras likheter och olikheter passade som hand i handsken. Podden har redan många trogna lyssnare som alla har det gemensamt att de älskar att odla. Men duon är tydlig med att de gör en podd om odling och matlagning, ett innehåll de själva saknat i det stora utbudet av odlingspoddar och matlagningskonton på Instagram.

– Det är många som odlar hemma som är väldigt matintresserade, vi har hittat den klicken som njuter av båda delarna, säger Tove.

Lotta & Tove

Lotta Lundgren Ålder: 51. Familj: Sambo med Erik Haag, barn, Eriks barn, katt och hundar. Bor: Lägenhet i Midsommarkransen, hus på Mörkö. Gör: Matskribent, författare, sommelier och programledare. Pluggar till biodynamisk trädgårdsmästare. vid Skillebyholm. Aktuell: Podden ”Jordkommissionen”.

Tove Nilsson Ålder: 40. Familj: Gift med Niklas (vinimportör och krögare), döttrarna Franka och Hedvig. Bor: Villa i Sköndal. Gör: Kokboksförfattare, matstylist och tv-kock. Aktuell: Podden ”Jordkommissionen” samt ny bok till hösten på Natur och Kultur Förlag.

Lotta förevigar rätten elotes med nachocrust. Foto: Charlie Drevstam

Avsnitten är drygt en timme långa och det krävs ordentligt med förberedelse innan det är dags för inspelning. Lotta, som står för faktadelen, läser på om grödan medan Tove tänker recept och användningsområden om de till exempel ska prata om moroten.

– Det här är ingen pratpodd, vi vill att man ska få med sig något när man lyssnat klart. Vi söker de godaste smakerna och godaste sorterna, säger Lotta Lundgren.

Växterna och recepten i podden utgår från aktuell säsong – när växterna kan skördas eller när det är dags att planera odlingen. Men avsnitten handlar också om vad man längtar efter att odla, vilka fröer det är hög tid att beställa eller vad man kan laga av tomaterna man frös in under sensommaren. De hoppas genom podden höja statusen och slå ett slag för mångfalden bland våra grönsaker – att broccoli inte bara är broccoli utan att det, vilket många färska odlare missar, finns godare sorter man kanske aldrig hört talas om, men som är minst lika enkla att odla.

– Det är verkligen kul att göra podden. Vi kompletterar varandra – jag blir matig, Lotta gillar geologi, säger Tove och Lotta fyller i:

– Jag är som en storasyrra som gillar att föreläsa. En del av de här avsnitten har ju blivit klassiker för människor med sömnsvårigheter. Det är något med den här sävligheten, som är lite malande ibland, men det tar jag som en stor komplimang. Det är ju helt fantastiskt! En lyssning är en lyssning.

Och båda brister ut i ett bubblande hjärtligt skratt.

– Jag skärper mig ändå inför dig Tove, jag försöker hålla stilen, och det är bra. Jag är rädd att ta för mycket plats, men jag tycker du är helt suverän att bryta igenom min svada.

– Men om du pratar för mycket då somnar jag. Jag somnade en gång, men då var jag sjuk. – Haha, det var väldigt speciellt, och väldigt lärorikt för mig, säger Lotta och fortsätter:

– Då vet man att när Tove börjar blinka med ögonen, då är det dags att prata om mat.

Lotta och Tove lagar mat av sina favoritgrönsaker. Foto: Charlie Drevstam

Än så länge är podden ett fritidsprojekt men något båda gärna skulle ägna mer tid åt. De har planer på att bjuda in gäster som är experter inom sitt område framöver och kanske även sända livepodd. Och de har redan fått flera förfrågningar om att göra en kokbok med innehåll från podden, men än så länge avvaktar de med den.

– Vi tycker att ”Jordkommissionen” i första hand är en podd, och vi är så glada och nöjda med den.

Däremot drömmer de om en restaurang.

– Jag gillar poddformatet, man kommer mycket närmare personerna som pratar när man bara hör rösten. Och det finns liksom inget sätt att växla upp från det, säger Lotta och fortsätter:

– Fast jag sa till Tove i dag att jag gärna skulle driva en restaurang med henne, inom fyra–fem år.

Och vad skulle det vara för typ av restaurang?

– Det kan jag inte säga för jag har redan snackat med några. Men det hänger ihop med odling. Som en fysisk gestaltning av ”Jordkommissionen”. En trädgård där det finns en restaurang där man lagar mat av det som odlas just där, säger Lotta och Tove fortsätter:

– Det känns rätt i tiden, man lägger restaurangen där man odlar maten.

Intervjun gör de i Toves kök där de tidigare under dagen lagat en vårmeny exklusivt för Allt om Mat. Den röda tråden i recepten som de båda trollat fram är grönsaker och då särskilt några av vårens nykomlingar.

– Vi har gjort mat för er som vi gör mat i våra poddar. Och där utgår vi från en råvara som vi älskar och som vi pratar om i en timme. Och sen pratar vi om olika sätt man kan äta den på, hur man kan äta den och förstå den, matlagningsmässigt, säger Lotta.

– Vi valde att laga mat av våra favoritgrönsaker, precis som vi gör i podden, säger Tove Nilsson och Lotta fyller i:

– Ni fick själva matbiten och det tror vi att era läsare tycker är det mest intressanta.

Här hittar du recepten som Lotta och Tove skapat för Allt om Mat: