Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Arne Adler

Johan Ulveson bjuder på teatermeny

Skådespelaren Johan Ulveson gillar att laga mat. Så han var inte svår att övertala, när kökschefen Andreas Nylén på Hotel Kung Carl i Stockholm bjöd in honom för att skapa en teatermeny.

Redan som tonåring började Johan Ulveson laga sin egen mat. Han var hungrig när han kom hem efter skolan, hans mamma jobbade sent, ville han ha mat med en gång fick han fixa det själv.

– Jag är inte så praktiskt av mig, men upptäckte snart att jag tyckte om att laga mat. Det är tillfredsställande att kunna laga mat till sig själv. Jag är inte speciellt duktig, men gillar själva processen och att kunna visa min uppskattning genom att bjuda på mat som jag lagat själv.

Att Johan kan laga god mat utan stora åthävor vet alla som sett honom och Lennart Jähkel i Kanal 9 och matlagningsprogrammet Sjön suger. Nu är det dags för en ny omgång.

– Den här gången är vi i Stockholms södra skärgård, men det blir samma mix av mat, skärgård och matglada människor.

Samtidigt som Sjön suger visas i tv står Johan ensam på teaterscenen i föreställningen Schackspelaren, ett thrillerdrama som turnerar i Riksteaterns regi. Under oktober och november gästspelar Johan på Vasateatern i Stockholm. Och det var så kökschefen Andreas Nylén på Kung Carl fick sin idé: Vi ber Johan komponera en teatermeny, som vi kan erbjuda de gäster som vill äta en bit mat i samband med att de ser föreställningen.

– Det var verkligen kul att se hur de arbetar i ett restaurangkök, hur planerat alla jobbar, berättar Johan.

Han valde att sätta ihop en meny med svenska smaker och bra råvaror. Sjyst mat, som han säger själv. I grunden enkla rätter men serverade på ett proffsigt elegant sätt. Här bjuder han på recepten i lite enklare versioner än de som kockarna på Kung Carl använder.