Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jimmy Guos bästa recept till kinesiska nyåret

Nu inleds det nya året i Kina, som 2023 är kaninens år. Vi bad Jimmy Guo, finalist i Sveriges mästerkock 2022 och numera matkreatör och sociala medier-profil, att komponera en lättlagad kinesisk nyårsmiddag.

Spana in hans läckra recept – som ångkokt fisk, nudlar och krossad gurka – här! 

Först firas jul och sedan nyår på svenskt vis i Jimmy Guos familj. Men det kinesiska nyåret, som infaller på olika datum varje år beroende på den kinesiska månkalendern, är ändå lite extra. I år infaller nyåret den 22 januari.

Olika traditioner runtom i landet

Jimmys pappa kommer från Shanghai, hans mamma från Nanjing. Men även om det är vissa rätter som är ganska lika över hela Kina har varje region sina nyårsspecialiteter.

– Maten är inte lika specifikt definierad som i Sverige, alla regioner och familjer har sina olika variationer och rätter som måsten, men maten är en otroligt viktig del av firandet. Det är ungefär som julfirande i Sverige, många reser långt för att träffa sin släkt och tar ledigt ett par dagar, säger Jimmy Guo. 

I den meny Jimmy Guo gjort här har han förenklat rätterna och också minskat ner antalet. Att servera tio, tolv olika rätter till nyår är annars inget ovanligt.

– I Sverige dubblar och tredubblar man ofta mängden i ett recept, vi gör i stället så att vi lagar fler rätter om det är många gäster.

Jimmy Guo och hans mamma Anlin Zhang firar kine- siskt nyår i Sverige, ofta tillsammans med storasyster Yuxin och hennes partner. Foto: Lina Eidenberg Adamo / Lina Eidenberg Adamo/Expressen Lifestyle

”Viktigt att klä upp sig”

Så hur går firandet till? Förutom att sätta upp välgångshälsningar utanför husen satsas rejält på fyrverkerier och smällare. Och det är viktigt att klä upp sig lite. Gärna i både rött och guld. Dessutom ger man barnen i familjen gåvor i form av pengar i röda kuvert. 

– Rött är en färg som uppfattas som lyckobringande, och helst ska man ha på sig något som är både rött och nytt för att det nya året ska bli lyckosamt, säger Jimmys mamma Anlin Zhang.

Vad står på bordet?

– Alltid någon typ av protein. Fisk ska det absolut vara, den är lika viktig som julskinkan i Sverige. Helst serverad hel, det uppfattas också som lyckobringande, och symboliserar att man får gott om det man har på bordet under det kommande året, berättar Jimmy Guo.

Jimmy Guo

Ålder: 31.

Familj: Singel.

Bor: I Stockholm.

Gör: Tidigare copywriter, arbetar nu som kock och kokboksförfattare. Var fina- list i Sveriges mästerkock 2022.

Aktuell: Kokboken ”Mitt kinesiska skafferi” (Mondial). Serien Mamma & Jimmy Guo på tv-kanalen Godare, där de lagar mat tillsam- mans.

Viktigast i mina recept: Smaken, så klart! Jag försö- ker inte försvenska och byta ut ingredienser hursomhelst, då får man inte till samma smaker. Men däremot försö- ker jag alltid hitta den enk- laste vägen till ett autentiskt resultat. Vissa dim sum- rätter (kinesisk plockmat) till exempel kan ta flera dagar att laga ”på riktigt”.

Jimmy Guo och hans mamma Anlin Zhang firar kine- siskt nyår i Sverige, ofta tillsammans med storasyster Yuxin och hennes partner.

Anka och dumplings populärt till firandet 

Man kan gärna servera både kött och fisk till gästerna. Kyckling eller anka är populärt. Och dumplings. Deras form påminner om en portmonnä, vilket står för ekonomisk framgång under det nya året. Nudlar är också vanligt. Den avlånga formen symboliserar ett långt liv så de får inte delas eller klippas i mindre bitar, det anses bringa otur.

Vanliga efterrätter är rispudding eller tangyuan, små bollar gjorda av rismjöl blandat med vatten, de kan vara fyllda eller ofyllda. Mandelkakor och frukt är också uppskattat. Till desserten dricks oftast te.

Vilka är era personliga nyårsfavoriter?

– Mapo tofu och ångkokt fisk.

Så planerar du middagen

Tänker du laga alla rätterna är det här en bra ordning:

Börja med gurksalladen.

Gör sedan mapo tofun. Sätt samtidigt på riskokaren med ris.

Förbered garnityr och sås till nudlarna. Fritera salladslöken och gör oljan.

Gör den ångkokta fisken.

Koka nudlarna och blanda ihop med såsen/oljan precis före servering.

Det här behövs i skafferiet:

1. SICHUANPEPPAR: Aromatisk pepparsort som bidrar med en bedövande munkänsla samt aromer av citrus och granskog.

2. SHAOXINGVIN: Används ungefär som vin i europeisk matlagning. Men jämfört med vitt vin har shaoxingvin en mycket starkare arom och lägre syra. Tack vara sin alkoholhalt, 15 %, är shaoxingvin också en smakbärare, till exempel i marinader. Tips! Får du inte tag på shaoxingvin kan det bytas ut mot torr sherry. 

3. LJUS KINESISK SOJA: Tunnare än mörk soja, kraftig salt smak, ung frisk syra och massor av umami.

4. DOUBANJIANG: Kallas ofta för ”själen i det sichuanesiska köket” och är en viktig ingrediens i flera kända rätter från Sichuan som mapo tofu. Bönpastan är het och salt men bidrar också med en komplex fermenterad smak av bondbönor som tillför djup och umami.

5. KYCKLINGPULVER: Ersätter inte riktig kycklingbuljong, men en nypa av pulvret ger såser och soppor en extra boost och fyllighet och smak av umami. Asiatiskt kycklingpulver är gjort på kycklingarom, MSG (glutamat) och salt. Lustigt nog innehåller denna produkt oftast ingen kyckling och passar därmed vegetarianer.

6. MÖRK KINESISK SOJA: Tjockare, mindre salt och mustigare och sötare i smaken jämfört med ljus soja. Används främst för att ge mustighet och färg.

7. CHINKIANGVINÄGER: Vanligaste vinägern i kinesiska recept. Har en aromatisk, maltig, lite rökig smak. Kan också serveras som den är som dippsås. Behöver man ha både ljus och mörk soja? Ja, de är så pass olika att båda två oftast används i samma recept. Om man inte hittar en kinesisk ljus variant går det bra att använda den japanska sojan som är snarlik.

Vad dricker man till maten?

TE: Grönt te, oolongte eller jasminte passar alla bra.

ÖL: Kryddiga rätter och friterad mat går utmärkt ihop med ljus lager. Som den kinesiska Tsingtao till exempel (finns i Systembolagets beställningssortiment).

STARKSPRIT: Kallas baijiu, är som snaps fast starkare, cirka 60 %. Görs på sädesslaget durra och har en kraftig smak som varierar från fruktig och blommig till sojasåsliknande. 

Läs mer:

Undvik vanligaste missen när du gör pannkakor

Här är ”Mästerkockarna” som jobbar på restaurang i dag 

Guide: Tänk på det här när du lagar mat med olivolja