Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jimmi Eriksson tävlar för Sverige i kock-EM: ”Lever min dröm”

I slutet av mars går kock-EM – kvalet i Bocuse d'Or – av stapeln i Ungern. Sveriges representant är kocken och tävlingsveteranen Jimmi Eriksson, som de senaste månaderna lagt större delen av sin tid i träningsköket. Nu ligger allt fokus på att han och hans team ska prestera så bra som bara möjligt när det väl är dags. 

– Man sätta lite press på sig själv för att kunna leverera, säger Jimmi Eriksson. 

Bocuse d'Or, eller kock-VM som tävlingen brukar kallas, är världens mest prestigefyllda tävling för kockar. I slutet på mars är det dags för EM-kvalet, där 10 av de 19 tävlande länderna tar sig vidare till den stora världsfinalen i franska Lyon år 2023. 

Efter en tuff SM-final blev det kocken Jimmi Eriksson som tog hem vinsten, och han är därmed den person som tillsammans med sitt team ska representera Sverige i EM-kvalet i Ungern i mars i år. 

– Jag är så laddad inför uppgiften, det ska bli så galet kul. Jag har så bra människor med mig på resan och det känns helt fantastiskt. Självklart finns en otroligt stor press, både för mig och för teamet, men samtidigt måste man sätta lite press på sig själv för att kunna leverera. Det är en glädjefylld press, viljan att vinna måste vara större än rädslan att förlora, säger Jimmi Eriksson. 

”Lever min dröm”

Detta är inte första gången som Jimmi sätter sina kunskaper på prov och ställer upp i matrelaterade tävlingar. 2016 blev han vinnare i tävlingen ”Årets kock”, och han har dessutom tagit guld i Nordiska Mästerskapen och Global Chef Challenge. Han har i flera år varit lagkapten för svenska kocklandslaget – och driver i dag eget företag där han bland annat gör konsultuppdrag för restauranger. Men just nu ligger allt fokus på att träna inför Bocuse d'Or, och han spenderar mellan åtta och tio timmar i träningsköket, ofta söndag till fredag. 

– Jag brukar försöka få åtminstone en dag till att vara med familjen, och sedan lämnar jag min dotter på förskolan varje morgon. Vi har sagt inom teamet att vi måste hitta en bra balans. Jag har tävlat i många år och min familj är väldigt stöttande och förstår att jag är borta en del i sista etappen, säger Jimmi.

Och att få tävla i Bocuse d'Or och gå in i tävlingsbubblan är något Jimmi länge sett fram emot. 

– Jag lever min dröm. Jag får laga mat och umgås mycket med mitt team, som är mina bästa vänner, säger han.  

Det blir många timmar i träningsköket för Jimmi Eriksson, som ska tävla i EM-kvalet i Bocuse d'Or i slutet av mars. Foto: Pelle T Nilsson / Pelle T Nilsson

Rådjur och anklever bland tävlingsrätterna

Under EM-kvalet ska den första tävlingsrätten inkludera rådjur, anklever och ungerska mejeriprodukter: keso och gräddfil. I den andra rätten är det tre olika sorters potatisar som ska spela huvudrollen.

– I tidigare Bocuse har det varit många råvaror som varit mer udda, men årets råvaror känner jag mig väldigt trygg med, det gjorde att jag kunde börja vara kreativ direkt. När det är en råvara man aldrig jobbat med blir det svårare, då måste man först lära känna den. Men generellt älskar jag att jobba med vilt, så det känns väldigt roligt med rådjur. Anklever är jag inte lika van med, men det är en fin råvara, säger Jimmi. 

Vad vill du göra när Bocuse d'Or är över, drömmer du om egen restaurang i framtiden?

Jag har alltid haft restaurangdrömmar, och kanske sker något framåt. Men jag håller det väldigt öppet. Jag försöker leva i nuet och verkligen njuta av Bocuse, att jobba med teamet och hela resan i sig. Om jag har för stora framtidsplaner kommer det ta bort tid från att tänka på hur jag ska utvecklas inför tävlingen, säger Jimmi. 

Ditt liv kretsar mycket kring mat, och du spenderar mycket tid i köket. Har du några tips till hemmakocken som vill ta sin matlagning till nästa nivå?

– Kolla gärna på recept, men följ dem inte slaviskt. Våga labba, testa nya kryddor och se vad som händer. Det behöver inte vara så avancerat, ta en rätt du vet att du gillar men testa byt ut någonting, det behöver inte vara en helt ny rätt. Vad händer om du testar en ny krydda i köttfärssåsen? Och om du vanligtvis gör en tomatsallad, testa att göra något annat, kanske en kålsallad. Eller testa en för dig ny råvara, köp en kålrabbi och googla på hur man tillagar den. Man kan försöka hitta nya smakkombinationer, det är också så vi kockar gör för att utvecklas, säger Jimmi. 

Jimmi Eriksson

Ålder: 35

Familj: Sambo och dotter

Yrke: Kock

Aktuell: Är Sveriges representant i Bocuse d'Or och tävlar i EM-kvalet i Ungern i mars 2022. 

 

Läs mer:

Matprofilen Tuvessonskan: ”I höst vill jag laga mycket bonnakäk”

Måltidsforskaren: Vegotrenden på väg bort efter pandemin 

Min mathelg med Paul Svensson: ”Lattjar inte restaurang hemma”