”Jag tänker att pappa skulle varit stolt om han sett det här”
Som ung hjälpte Johanna Edlund Lewell sin pappa Ulf att baka tunnbröd på Skansen. Nu har kärleken till hantverket lett till ett nystartat företag i villan utanför Norrtälje, där den röda stallängan utökats med en bagarstuga och en ny vedeldad ugn.
Hagarna bakom huset där Johanna Edlund Lewell bor med sin man och sina tre barn lyser gröna av saftigt gräs. Barnen kan hoppa studsmatta intill. Taxen Foppa ligger och chillar i gräset. En idyll där Johanna också kan kombinera sina två jobb hemmavid: PT och tunnbrödsbagare.
– Ja, jag skämmer bort barnen med nybakt mjukt tunnbröd, erkänner hon glatt. De brukar fråga när de ringer och är på väg hem om det finns färdigt.
Startade bageri – mitt under pandemin
Mitt under pandemin startade Johanna företaget Tunnbrödstugan i Roslagen – och hon har sedan invigningen av bagarstugan för drygt ett år sedan bakat ungefär två dagar i veckan. Övrig tid ägnar hon åt sitt andra företag, Helfigur; Johanna är utbildad idrottslärare och PT och erbjuder träning i studion hemma eller online.
Men vi backar nu bandet till tidigt 1990-tal. Då följde Johanna med sin pappa Ulf Edlund till Bagarstugan på Skansen på helgerna, där han visade hur man bakar tunnbröd på traditionellt ångermanländskt sätt. Han hade i sin tur lärt sig hantverket av sin mormor som bodde i Finna utanför Örnsköldsvik. På Skansen bakades tunnbröd efter hennes gamla recept.
– När jag var riktigt liten var det kul att få följa med till Skansen på julmarknaden och vissa helger. Sedan när jag blev äldre fick jag betalt för att hjälpa till i Bagarstugan, så då blev det ett roligt och lite annorlunda extrajobb.
Bakar efter sin pappas recept
Att Johanna Edlund Lewell tog upp tunnbrödsbakandet igen i vuxen ålder beror på att hon vill föra vidare arvet från sin pappa, som avled för fem år sedan. Sorgen efteråt hjälpte henne att landa i beslutet att faktiskt bygga en egen tunnbrödstuga och börja baka efter hans recept igen. Och hennes man Martin peppade och stöttade på alla sätt.
– Han har varit helt suverän och fixat alla kontakter med hantverkare och murare. Han tyckte också att det var lika bra att jag startade en enskild firma för att komma i gång.
Johanna Edlund Lewell ser också tunnbrödsbakandet som ett arv från sin pappa som hon vill föra vidare till sina tre barn. De två äldsta har redan lärt sig grunderna.
– Jag tänker att pappa skulle varit stolt om han sett det här. Och samtidigt lite avundsjuk på min ugn – den är ju bättre än vad hans var.
Tricket: mjöla mycket och ofta
Johanna Edlund Lewell bakar både mjukt och hårt tunnbröd. Hon utgår då från samma recept som gått i arv i familjen, och gräddar det mjuka tunnbrödet en gång till i ugnen för att driva ut fukten så att det blir hårt. Då blir hållbarheten också betydligt längre. Mjölet hon använder är ekologiskt, och hon packar i bruna pappåsar med egna loggan på.
Stammisar har hon redan många och nya kunder hittar henne via Instagram eller Facebook, där hon lägger ut vilka dagar hon har öppet och också tar emot beställningar. Det ser så lätt ut när hon kavlar ut degen florstunt, från mitten och ut mot kanterna, men skenet bedrar – det är ganska knepigt att få upp de tunna kakorna på spaden. Tricket är att mjöla, mycket och ofta, för att undvika att degen fastnar. Överflödigt mjöl borstas sedan bort när kakorna är utkavlade och naggade.
– 40–45 cm diameter blir lagom stora bröd att hantera, så vill jag att mina kakor ska vara, säger Johanna, och förklarar att det inte är någon katastrof om det blir ”hål” i brödet när man är nybörjare. Det kan ”lagas” genom att man drar försiktigt i degen.
Vad gör man med mjukt tunnbröd som mot förmodan inte går åt?
– Det går bra att frysa in det och sedan värma försiktigt i vanlig ugn senare.
Nybakt mjukt tunnbröd med smör är fantastiskt, men man undrar förstås ändå: Har hon något favoritpålägg?
– På nybakt tunnbröd har jag bara smör, extrasaltat. Det är absolut det godaste! Men en lite saltare ost som västerbotten passar också fint.
Läs mer: Konditorn My Feldt ät programledare i SVT:s ”Bäst i Köket”