Italiensk trerättersmiddag - klart på 1 timme
Serranoskinka, risoni, limocello och mandelskorpor. Här är en snabblagad trerättersmiddag med massor av italienska smaker - från förrätt till dessert och matchande drycker.
Receptmakaren Cecilia Lundin om menyn:
”Vårmenyn har italienska toner blandade med svenska smaker. Middagen inleds med små frasiga rutor som toppas med en ostkräm och salt parmaskinka. Perfekt till ett glas bubbel, gärna rosa för det hör våren till. Varmrättens krämiga risoni toppas med kallrökt lax, gravad citron och dill. Salt och syrligt i god kombination. Till dessert gör vi det enkelt för oss och serverar färdigköpt sorbet och knapriga skorpor till citronlikörmarinerade hallon, en fräsch och enkel avslutning på kvällens middag. Glad vår!”
Meny
FÖRRÄTT
Filoflarn med ostkräm och parmaskinka
HUVUDRÄTT
Sparrisrisoni med kallrökt lax och gravad citron
DESSERT
Citronsorbet med limoncellomarinerade hallon
Planering
1. Grava citronen.
2. Koka citronskalen i sockerlag.
3. Marinera hallonen.
4. Koka sparrisen och mixa buljongen.
5. Grädda filodegsrutorna.
6. Gör ostkrämen.
7. Laga risonin.
Matcha mat & dryck
TILL FILOFLARN MED OSTKRÄM: Loxarel A Pèl Rosé 2020, Spanien, nr 7959, 129 kr. Mousserande ekologiskt rosévin i torr, frisk stil med toner av hallon och aptitretande schwung i eftersmaken.
TILL SPARRISRISONI: Casal di Serra Classico Superiore 2021, Italien, nr 12419, 105 kr. Friskt och aptitretande vitt ekovin med drag av päron, citrusskal och örter.
TILL CITRONSSORBET MED LIMONCELLOMARINERADE HALLON: Nivole 2021, Italien, nr 7787, 99 kr (37,5 cl). Pärlande vitt vin med angenäm sötma, inslag av fläder, honung och citrus. Eller Limoncello di Capri, Italien, nr 768, 219 kr (50 cl). Citronlikör med med både intensiv sötma och friskhet. Serveras ordentligt kyld.
Läs också: