Isabella Lövin: "Har du läst krönikan överhuvudtaget?"
Här svarar Isabella Lövin på brevet från Mette Børsen på Danish Meat.
Hej Mette och tack för synpunkterna på min krönika.
Jag har dock svårt att se vari ”korrigeringarna” ni vill framföra ligger.
1) Du nämner att Danmark har världens lägsta transportdödlighet för grisar. Utmärkt! Men jag nämner över huvud taget ingenting om transporter, eller dansk transportdödlighet för grisar i min krönika.
2) Du nämner att dräktiga suggor i Danmark går fria i så ”stor utsträckning som möjligt”. Utmärkt, men jag skriver om digivande grismammor som får stå fixerade i Danmark, till skillnad från i Sverige där detta är förbjudet. Vad som är ”möjligt” är dessutom en helt öppen och vag formulering.
3) ”Tvärtemot Isabellas påstående finns det stränga regler för hur grisboxen ska se ut.” Nu undrar jag om du läst krönikan överhuvudtaget? Där har jag angett minimimått för grisar och för grisningsboxar uttryckt i kvadratmeter - jämfört med de svenska minimimåtten, inte EU:s. Danska grisar har cirka 30 procent mindre utrymme än de svenska.
4) Enligt ett EU-direktiv krävs att grisarna har halm ”eller annat manipulerbart material”, skriver du. Enligt vad jag erfarit tolkas ”manipulerbart” ytterst fritt av svinuppfödare: det kan vara en tidning eller en fotboll som ligger på golvet. När grisarna står på spaltgolv, vilket är tillåtet i Danmark (och inte i Sverige), säger det sig självt att det är omöjligt att ha strö eller halm som ligger kvar. I Sverige måste grisarna ha ett fast golv att leva och sova och böka på, och en avdelning med spalt där de kan uträtta sina behov.
5) Antibiotikaanvändningen. Du skriver att vi ”inom Norden” har lägre förbrukning än resten av världen. Jag skriver att antiibiotika-användningen ökat i Danmark år från år, det senaste året med 7.8 procent. Att antibiotikaresistenta bakterier förts över från gris till människa i 14 fall i Danmark förra året säger en hel del om omfattningen av användningen.
6) Jag skriver dessutom om den extremt höga förekomsten av magsår hos danska grisar, men det är intressant nog inget ni kommenterar. Inte heller den regelmässiga kuperingen av knorrar som är tillåten i Danmark, men inte i Sverige.
7) Att Sverige inte är självförsörjande på griskött är helt riktigt. Grisproduktionen i Sverige har gått ner ganska kraftigt de senaste åren. Jag tycker det är rimligt att informera konsumenterna om vad som ligger bakom de lägre priserna på danskt griskött. Någon får betala – i det här fallet grisarna.
8) Slutligen noterar jag att du och Danish Meats håller med om att Sverige kommit längre och är ett föredöme. Bra. Jag tror att Sverige kan bli ännu bättre, och det kan utan några tvivel ni också!
Bästa hälsningar
Isabellas krönika
Läs artikeln som initierade debatten:
Läs Danish Meats replik på krönikan: