Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Inredningsprofilen Elsa Billgren: Så ska du duka i vår

Elsa Billgren är vintageprofilen och influencern som delar med sig av mode, inredning och trender. Vi bad henne spå vårens köks- och dukningstrender som hon tror kommer att bli lite enklare än vad vi har sett tidigare.

– Jag tror att vi går mer åt avslappnande dukningar som inte är så uppstyrda.

Elsa Billgren är ett välkänt namn inom inredning och mode där hon framför allt blivit en inspiratör inom vintage och second hand. Tillsammans med matprofilen och kokboksförfattaren Sofia Wood driver hon en trendpodcast där dem bland annat pratar om mat och inredning. Nu när våren nalkas med olika festliga tillfällen som bröllop, dop och studenter tror Elsa på enkla men vackra dukningar.

– Jag tror att vi går mer åt avslappnande dukningar som inte är så uppstyrda. Enkla tallrikar, vitt porslin kommer tillbaka. Bistrobestick, mönstrad duk, små glasvaser med blommor. Enkelt men vackert. Och kanske att det håller ihop lite mer, det är inte så brokigt med olika typer av porslin.

Ultimata vårdukningen

Elsa ser fram emot att snart kunna bjuda nära och kära på middagar utomhus och vet hur en perfekt vårdukning ska se ut för att hon ska bli nöjd.

– Då är jag allra helst utomhus. Ett gammalt bockbord med en tunn duk på, så tunn att den nästan är genomskinlig. Inte spets utan bara ren i sin form. Vita tallrikar, enkla servetter, enkla höga vinglas, låga och supertunna vattenglas. Tunga bistrobestick och ett rejält glaserat fransk krus med en stor sallad i. Och små vaser med pioner. Och en enorm karaff med mynta, is och vatten.

Ny kärlek för gamla kök

När det gäller kök och trender inom det hoppas Elsa att vi kommer att börja ta hand om det som finns och inte vara lika snabba på att göra stora renoveringar där fullt dugliga kök ofta rivs ut.

– Jag tror att vi kommer att röra oss mer åt att man inte lika lätt river ut funkiskök. Vi kommer att se charmen i gamla ting även om de kommer från 1900-talet. Det har varit så självklart att allt som är från 40-, 50- och 60-tal ska bort. Det blir någon slags låtsassekelskifte av det. Men jag tror att det enkla, funktionalistiska köket med runda former kommer att bli stort. Gedigna men enkla material. Vi kommer röra oss bort från marmorn som har varit ett tag och gå mer åt ekskivor och rejäla saker. Jag tror verkligen på återkomsten av rostfritt stål. Med små medel kan man skapa mycket. Det har varit en statusmarkering väldigt länge med lyxiga kök, men jag tror att vi förflyttar status till hur man har umgänget i köket och hur man serverar. Andra ting än det som sitter i väggarna.

Hur tänker du, anammar du trenderna?

– Jag tycker det är spännande att titta på fina saker men hemma tar jag mycket det jag har hemma. Men nu när våren och sommaren kommer så får jag mer inspiration. Det är lättare att ta in saker från naturen, någon liten gren eller någon liten blomma. Det är mycket lättare att vara kreativ när det blommar. 

Blommor från trädgården piffar upp vilken dukning som helst.Blommor från trädgården piffar upp vilken dukning som helst.Blommor från trädgården piffar upp vilken dukning som helst.
Blommor från trädgården piffar upp vilken dukning som helst. Foto: Shutterstock

Läs också: 

Tablescaping- guide till trendig dukning