Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En koncentrerad Jimmi Eriksson under kock-VM, Bocuse d’Or, i franska Lyon.En koncentrerad Jimmi Eriksson under kock-VM, Bocuse d’Or, i franska Lyon.En koncentrerad Jimmi Eriksson under kock-VM, Bocuse d’Or, i franska Lyon.
En koncentrerad Jimmi Eriksson under kock-VM, Bocuse d’Or, i franska Lyon. Foto: Nicolas Reynaud / Pressbild

Sverige fyra i kock-VM: ”Otroligt besviken just nu”

Det blev en snöplig fjärdeplats för Sverige i Bocuse d’Or – också känt som kock-VM – som avgjordes i franska Lyon på måndagskvällen.

I stället var det våra nordiska grannar som tog hem kalaset – med Danmark på förstaplats och Norge på en andraplats. 

– Jag är så otroligt besviken och förvirrad just nu, säger Sveriges representant Jimmi Eriksson.

Men inför ögonen på bland andra prins Carl Philip hyllades Nobelkocken och hans team ändå med ett fint specialpris.  

För lite mer än en månad sedan lagade Jimmi Eriksson den hyllade maten till Nobelbanketten i Stockholms Stadshus. Nu kan superkocken också lägga prestigefyllda Bocuse d’Or på sitt cv. 

I helgen som gick var han nämligen Sveriges representant i den prestigefyllda tävlingen, också kallad kock-VM, som avgjordes i franska Lyon. Och på måndagskvällen var det dags för prisutdelning. 

Sverige precis utanför pallen: ”Saknar ord ” 

Det blev dock ingen vinst. Sverige hamnade precis utanför pallen på en fjärdeplats, slagna av grannländerna Danmark och Norge som tog guld respektive silver. Och när vi når den svenska kocken är han inte glad. 

– Jag är så otroligt besviken och förvirrad just nu. Vi kom tvåa på de båda delmomenten, men hamnade ändå inte på pallen. Jag vet inte vad jag ska säga, jag saknar ord just nu. Vi gjorde en jättefin leverans och ska vara stolta. Men det kommer ta ett tag att landa detta, säger Jimmi Eriksson på telefon direkt efter prisceremonin. 

Men det svenska teamet gick inte tomhänta därifrån utan vann pris för ”bästa fatpresentation”. En del som huvudpersonen själv var väldigt nöjd med.

– Jag är allra mest nöjd med fatpresentationen som bestod av några av mina favoritråvaror. Marulk, pilgrimsmussla och blåmusslor, säger Jimmi Eriksson.

Sveriges vackra fatpresentation på spektakulärt silverfat.Sveriges vackra fatpresentation på spektakulärt silverfat.Sveriges vackra fatpresentation på spektakulärt silverfat.
Sveriges vackra fatpresentation på spektakulärt silverfat. Foto: Nicolas Reynaud / Pressbild

Pumpa och marulk på menyn

Fem timmar och 30 minuter, det var tiden som den svenska kocken hade på sig att färdigställa två serveringar för 15 personer. Dels en fatpresentation med nyss nämnda marulk och pilgrimsmusslor, samt en gryta på blåmusslor och baljväxter. Men också en trerättersmeny på tallrik med pumpa som bas. 

Commis Thilda Mårtensson och Sveriges tävlingsrepresentant Jimmi Eriksson.Commis Thilda Mårtensson och Sveriges tävlingsrepresentant Jimmi Eriksson.Commis Thilda Mårtensson och Sveriges tävlingsrepresentant Jimmi Eriksson.
Commis Thilda Mårtensson och Sveriges tävlingsrepresentant Jimmi Eriksson. Foto: Nicolas Reynaud / Pressbild

Prins Carl Philip på plats under Bocuse d’Or

På exakt utsatt tid, framför ögonen på både prins Carl Philip och tillresta svenska fans, levererade Jimmi Eriksson och hans prisbelönta commis, 21-åriga Thilda Mårtensson, de svenska tävlingsrätterna. Maten presenterades, för juryn och inför en applåderande publik, på ett silverfat i design av Sara Gibrand, silversmide av Sebastian Schildt och producerat av Swedese.

 

Prins Carl Philip och välkända kocken Fredrik Eriksson var några av de som hejade på Sverige under tävlingarna i Lyon.Prins Carl Philip och välkända kocken Fredrik Eriksson var några av de som hejade på Sverige under tävlingarna i Lyon.Prins Carl Philip och välkända kocken Fredrik Eriksson var några av de som hejade på Sverige under tävlingarna i Lyon.
Prins Carl Philip och välkända kocken Fredrik Eriksson var några av de som hejade på Sverige under tävlingarna i Lyon.

För hjälp och stöd hade Jimmi Eriksson utöver assistenten Thilda Mårtensson också coachen Martin Brag och Bocuse d’Or Swedens president Tommy Myllymäki på plats. Den sistnämnde är även Sveriges representant i juryn, och har själv varit lyckosam i tävlingen tidigare år med bland annat en andraplats.

Sverige har fem fina andraplatser sedan starten av Bocuse d’Or 1987, men endast en vinst i form av Mathias Dahlgren 1997. 

Tommy Myllymäki, Thilda Mårtenson, Jimmi Eriksson och Martin Brag i det svenska teamet.Tommy Myllymäki, Thilda Mårtenson, Jimmi Eriksson och Martin Brag i det svenska teamet.Tommy Myllymäki, Thilda Mårtenson, Jimmi Eriksson och Martin Brag i det svenska teamet.
Tommy Myllymäki, Thilda Mårtenson, Jimmi Eriksson och Martin Brag i det svenska teamet. Foto: Viktor Fremling / Pressbild

Tvingas pusha sig själv till en gräns

I år tävlande 24 länder, och inför finalen har Jimmi Eriksson legat i hårdträning. Förutom den ”lilla” avstickaren med att laga 2022 års Noblemiddag, så kammade den svenska kocken bland annat hem en fjärdeplats i Bocuse d’Or Europe förra året. En tävling som också kvalificierade honom till ovan nämnda världsfinalen i Lyon. 

– Från tävlingen i stort tar jag med mig den personliga utvecklingen. Man tvingas pusha sig själv till en gräns som man sällan gör annars. Jag tar också med mig många nya fina vänner och ett stort nätverk i den svenska och internationella gastronomivärlden.

LÄS OCKSÅ: Tommy Myllymäki: ”Glädje och passion lyser igenom”