Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 3
Underbart god och krämig sås till bärpaj
2 AV 3
Foto: Jorunn Amcoff / Jorunn Amcoff
3 AV 3
Foto: Jorunn Amcoff

I dag äter vi svenskar 211 ton grädde och 42 ton smör

211 ton grädde.

2,6 miljoner ägg.

42 ton smör.

Så mycket går det åt när svenska folket på fettisdagen beräknas trycka i sig sex miljoner semlor. Hur många äter du själv i dag?

Redan dagarna efter att julfirandet är över dyker de första semlorna upp på konditorier, i bagerier och i mataffärer. Men semlans högtidsdag är fettisdagen, då det som mest semlor i Sverige. Förra året åt 58 procent av svenska folket minst en semla på fettisdagen och i år beräknas den siffran stiga till närmare 60 procent, enligt undersökningsföretaget GfK. 

– Semlan är ansedd som bageribranschens livboj eftersom den räddar en i övrigt dålig period för landets bagerier, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, i ett pressmeddelande.

Så många semlor äter vi på fettisdagen

Och i dag kommer vi alltså äta ungefär sex miljoner semlor!

Med utgångspunkt i svenska bagarlandslagets standardrecept på semlor har Sveriges bagare & konditorer räknat ut hur mycket råvaror som går åt till de semlor som säljs under fettisdagen.

Beräknad råvaruåtgång på semlor under Fettisdagen:

132 ton mandelmassa

211 ton grädde

2,6 ton kardemumma

211 ton vetemjöl

42 ton smör

2,6 miljoner ägg

53 ton socker

1 ton florsocker

Klassisk semla med liten twist

2015 såg semmelwrapen dagens ljus och efter det har fler bagerier och receptmakare testat varianter på den klassiska semlan. Semmelhybrider av olika slag har kommit och gått, vem har inte testat semmelkladdkakan till exempel. 

Men enligt Sveriges bagare & konditorier är årets trend lite mer balanserade nymodigheter som exempelvis budapestsemla och tunnbrödssemla. Att mandelmassan innehåller större, ofta rostade bitar mandel, är annars en trend som ser ut att hålla i sig, vilket bland annat Allt om Mat:s test av årets klassiska semlor visade.