Klart: De gör maten till årets Nobelmiddag
Idag avslöjades det att det blir Jimmi Eriksson och chefskonditorn Annie Hesselstad som ska göra Nobelmiddagen 2022 – en av världens mest mediebevakade och prestigefyllda middagar.
Som om det inte vore nog ska stjärnkocken också i början på nästa år tävla i Bocuse d'Or i Lyon – kock-VM.
– Det är lite skönt att ta en paus från träningen och göra detta, säger Jimmi.
Nobelbanketten är en av världens absolut mest kända tillställningar, och att få vara ansvarig kock för middagen brukar anses som ett av de mest prestigefyllda uppdragen i karriären.
Tidigare år har stjärnkockar som Tom Sjöstedt, Sebastian Gibrand och Sayan Isaksson legat bakom de högklassiga middagarna. Nu står det klart att det blir kocken Jimmi Eriksson som får uppdraget i år, och Annie Hesselstad blir ansvarig konditor för desserten – som även den brukar få stor uppmärksamhet.
Fick frågan redan 2020
Det hela avslöjades i samband med en tillställning i Stockholms stadshus under måndagseftermiddagen. Men duon har haft god tid på sig att förbereda middagen då de fick frågan om uppdraget för flera år sedan, nämligen i maj 2020. Däremellan kom en pandemi.
– Det känns skönt att äntligen kunna släppa hemligheten, säger Jimmi Eriksson.
Samtidigt är han lite tacksam för att han fick extra tid. Under dessa år har han nämligen hunnit rita upp och printa sina rätter i en 3D-skrivare för att se exakt hur resultatet skulle se ut.
– Pandemin skapade otroligt mycket extratid för mig, och jag tänkte ”hur ska jag ta tillvara på den här tiden?”. Jag bestämde mig för att lära mig något nytt, och började rita i 3D för att skapa olika former som är helt unika, säger Jimmi Eriksson.
Ett uppdrag man bara kunnat drömma om
Trots att båda är superproffs och hyllade inom sina områden, då Jimmi bland annat vunnit ”Årets Kock” och Annie tävlat i OS med kocklandslaget, så är det något speciellt med Nobelmiddagen.
– Det är ett uppdrag man bara kunnat drömma om som kock och konditor, säger Annie Hesselstad, till vardags är chefskonditor på Artipelag.
Och även om hon är exalterad över – och länge sett fram emot – den kommande veckan, finns viss nervositet.
– Det går inte riktigt att förbereda sig för en sådan här grej. Men jag känner att jag och Jimmi är ett bra team och att vi har bra människor omkring oss. Det lugnar nerverna en hel del, säger Annie Hesselstad.
Vilar från Bocuse d'Or-träning med Nobelmiddagen
Man kan tycka att Nobelmiddagen vore tillräckligt. Men faktum är att Jimmi Eriksson tidigare i år under kock-EM i Budapest även kvalificerade sig för kock-VM, det vill säga världens främsta matlagningstävling, Bocuse d'Or i Lyon, i början av nästa år.
Där ska han representera Sverige, ett uppdrag där träningen och planeringen i sig ofta är mer än ett heltidsjobb.
– Bocuse d'Or är som en stor bubbla, så det är lite skönt att ta en paus från träningen och göra detta. Jag får göra något helt annat och hitta lite ny energi, säger stjärnkocken.
Alger och plommon i årets meny
Menyn är hemlig fram tills banketten den 10 december. Men några saker kan Jimmi Eriksson avslöja redan i dag. Han har exempelvis lagrat 50 liter krondillslag från sensommaren, och han berättar att även alger kommer ingå i förrätten.
När det kommer till desserten blir det fokus på plommon, berättar Annie Hesselstad. Redan i slutet av sommaren kärnades 70 kilo plommon från Österlen ur och frystes styckvis. De ska nu användas – och få ta stor plats – i desserten.
– Plommonet är en lite bortglömd och underskattad frukt, menar hon.
Läs mer: