Hydroponisk odling - så odlar du grönsaker i vatten
Att odla grönsaker utan jord är enklare än du tror. Så funkar hydroponik, eller hydrokultur som det också kallas, steg för steg.
Kan man odla utan jord alltså? Jo, det går finfint. Hydroponik innebär att växten odlas i ett slutet system i en behållare med vatten som blandats med gödningsmedel. Metoden innebär bland annat att mindre vatten går åt då det inte dräneras som det gör när man odlar i jord.
1. Vattenkultur



Hydroponik, hydrokultur eller vattenkultur är en form av växtodling i konstgjord miljö där växten får sin näring genom rötterna som placerats i, eller regelbundet kommer i kontakt med vatten med näringslösning. Det finns både för- och nackdelar med denna odlingsform. Fördelarna är bland annat att man slipper jord där skadedjur kan förekomma och man kan få större skördar. Nackdelar är att odlingen kräver mer engagemang och kunskap och grödan riskerar att skadas om något går fel i odlingsprocessen.
2. Ingen jord under naglarna



Med hyproponik slipper du släpa hem säckar med odlingsjord. Säckar som tar plats och kostar pengar och vars innehåll dessutom skräpar ner en hel del när man ska plantera. När man odlar i vatten behöver man en behållare (t ex trådkorg), vatten och lite näringslösning/gödningsmedel – sen är det bara att "plantera" vad man vill.
3. Enkelt men aningen riskabelt



Det är lätt att komma igång med hydroponik men det är också lättare att misslyckas med sin vattenodling än den traditonella i jord. När man odlar i vatten går processen ganska snabbt medan jordgrödor tar längre tid på sig. Detta innebär att det är lättare att ha koll på sådden i jord än vatten. Plantor i vatten kan skadas av syrgasbrist om man har otur. Men har man bara en bra rutin för när man ser till odlingarna i vatten bör resultatet bli som förväntat.
4. Vattenkultur med bas av av t ex stenull



Hydrokultur lämpar sig för små plantor som man vill ska växa sig större, som tex sallad på kruka som redan har fått rötter. Men det går också bra att starta sin odling i hyrokultur. Då sår du fröer i någon form av odlingssubstrat, dvs ett material som kan ge jämn vattentillgång, hjälper växten att förankra sitt rotsystem, som har bra luftkapacitet och har ett tydligt näringsinnehåll. Exempel på odlingssubstrat är leca, torv och stenull.
Storlek på växt och temperatur avgör hur mycket vatten som behövs när du odlar i hydrokultur.
5. Så skapar du en hydrokultur - steg för steg



1. Inhandla fröer, hydroponiska lekakulor (eller annat odlingssubstrat/odlingsmedia), nätkorgar och en blomlåda med lock.
2. Om det inte redan är hål i locket gör du hål i det.
3. Fyll nätkorgarna/trådkrukor med lekakulor och plantera ett frö.
4. Nu tillsätter du vatten med näring.
Om man vill plantera fler fröer är det bra att ha någon form av pumpsystem som reglerar tillförseln av näring. Här finns olika varianter som t ex "bubbler". Den kan användas när man t ex har flera trådkrukor på rad vars rötter hänger ner i en balja med näringslösning där en luftpump av något slag "bubblar runt" näringslösningen.
6. Olika typer av hydrokultur



Gemensamt för alla hydrokulturer är att man inte använder jord. Istället finns det olika varianter av "bevattning" av sina plantor och här är några exempel:
Droppsystem: Vatten och näring pumpas upp och droppas regelbundet över växterna, vanligt vid t ex fönsterodling.
Deep water culture (även kallad bubblare): En mörk låda med näringslösning syresätts (med hjälp av en luftpump) och bubblar runt lösningen över växtens rötter. Viktigt här är att rötternas övre delar inte är under vattenytan.
Självbevattning: Din växt vattnar sig själv med hjälp av t ex snöre. Rötterna har kontakt med näring och vatten genom snöret och växten suger själv upp det den behöver.
Läs också: Så odlar du örter och grönsaker på balkongen
Läs också: Förläng livet på örter på kruka som du köpt i butik - se här!
Källa: Råd & Rön, Hemmaodlat.se, Växteko.nu Wikipedia
Tips för att lyckas med odlingen
Liksom vid all typ av odling mår grödorna bäst av solljus. Har du inte tillgång till ett fönster i söderläge kan det vara bra att komplettera med någon form av LED-belysning.
Tänk också på att odlingen står där det är lagom varmt. Undvik dragiga platser och placera den inte heller för nära ett element. Lagom är bäst.
Odlingsmedia i olika former binder vatten och hjälper fröplantornas rötter att få fäste. I mindre format kan det även blandas med vanlig jord och fungera som dränering i krukor.
Artikel från Mitt kök