Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 3
Kocken om varför raggmunken slår andra rätter
2 AV 3
3 AV 3

Husmanskost – recept på 10 klassiska favoriter

Husmanskost har de senaste åren fått ett rejält uppsving både i hemmaköken och på restaurang. Vi har samlat recept på 10 klassiska husmansfavoriter – allt från kålpudding med rårörda lingon till raggmunk med fläsk. Hittar du din favorit i listan? 

Vi är nog många som hyser stark kärlek och blir nostalgiska av traditionell, hemlagad husmanskost. Ordet kommer från tyskans Hausmannskost och betyder ”enkel mat”, och trots att maten ofta innehåller enkla ingredienser som inte osar lyx, så finns det många otroligt goda husmansrätter som vi gärna äter till både vardags och fest. 

Trots att vi i dag har tillgång till råvaror och rätter från världens alla hörn, smyger sig ibland suget efter riktig, hemlagad husmanskost på. Då finns det inte mycket som slår en riktigt frasig raggmunk med stekt fläsk eller en saftig kålpudding med kokt potatis och lingon. 

Vi har samlat recept på 10 husmansfavoriter som aldrig går ur tiden. Från klassisk raggmunk och kålpudding, till korv stroganoff och köttfärssås, som kanske inte traditionellt setts som husmanskost, men som kommit att bli stående inslag på mångas veckomenyer. 

Här hittar du hela listan!

Läs mer: 

10 klassiska bakverk

6 trendiga husmansrätter  

Recept på 5 goda kycklinggrytor och kockens bästa tips