Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vett och etikett: Hur många gånger får man ta om på buffé?

Jag ska på buffé hos en bekant. vad gäller när man äter buffé? Hur  många vändor är okej att ta? Jag äter GI, är det okej att bara ta lax och  sill och strunta i potatisen? Något annat som kan vara värt att tänka på  kring bufféetikett?

Ps. Missa inte Allt om Mat:s onlinekurs i vett och etikett – med kursledare Edward Blom!

 

Etikettdoktorn svarar om buffé-vett:

Vid en buffé tar du som gäst för dig utifrån dina önskemål och aptit. Därmed är just en buffé den perfekta middagen för din del som vill välja ibland det proteinrika goda och lämna kolhydraterna därhän. En dröm för den som äter GI och är bortbjuden, då ingen kommer att notera vad du äter, hur mycket eller lite du tar för dig. Det finns nämligen ingen begränsning här, till glädje för både den hungrige och den mer försiktiga. Så välj gärna lax och sill och avstå potatis.

Buffén har sin historia i det svenska brännvinsbordet som var ganska vanligt på landsbygden under 1700-talet, en ganska sentida utveckling till vårt smörgårdsbord som vi har idag. Detta medför att en del av vår etikett inte finns med där fullt ut. Som gäst börjar du gärna med ett varv runt buffén för att se vad som finns, sedan går du till tallrikarna och tar för dig av det du önskar. Beroende på bufféns storlek och om det är som ett smörgårdsbord kan man gärna gå 4-5 turer, där du förslagsvis börjar med sill, andra turen lax, tredje turen kallskuret, fjärde turen småvarmt och sist dessert. Du kan även lägga in lite ost och kex mellan fjärde och femte turen. Är buffén en förrätt och en varmrätt, du tar du endast två turer och dessert.

En fin byffé (som det också kallas) innebär att gästen tar en ny tallrik och lämnar den använda på bordet. Behöver du behålla besticken tar du dem under den nya tallriken, annars lämnas de också. Vid bordet, när måltiden inleds kan du börja äta när övriga gäster satt sig och börjat. Man behöver inte invänta värdinnans "varsågoda och börja", det uttalades redan när ni bjöds att ta för er.

Smaklig måltid och glad fest!

 

Onlinekurs i vett och etikett

Gå Allt om Mat:s onlinekurs i vett och etikett – med kursledare Edward Blom!

– Etikett inte tråkigt! Tvärtom! Det är ett socialt smörjmedel som gör att alla kan känna sig lugna och trygga. Då kan de släppa loss, och då blir festen riktigt rolig! Läs mer och köp kursen här!