Hummusexperten: Så gör du en perfekt hummus
Det kan vara ett pålägg – men lika gärna en festmåltid. Malin Regev, som driver restaurangerna Reggev Hummus i Stockholm delar här med sig av sina bästa tips på hur du lyckas med en av världens mest omtyckta rätter.
Spana in hemligheterna här – och bli ett riktigt proffs på hummus!
Hummus är för många ett pålägg eller en god röra till plockmat. Stöter ni på många som har svårt att förstå att hummus också är en hel rätt?
– Ja, många är vana vid att se hummus som ett tillbehör. När vi serverar hummus som bas i många av våra rätter är en del först skeptiska. Men de som är nyfikna och provar blir glatt överraskade, de förvånas över att något som inte ser mycket ut för ögat kan mätta så bra och smaka så gott. På våra restauranger får vi ofta frågor om hur man ska äta den här typen av mat – med bröd eller med gaffel, och vad som passar till.
Var det självklart att ni skulle starta just restaurang tillsammans, du och din man?
– Nej, vi träffades i Israel 1994 när jag volontärarbetade där. När vi sedan flyttade till Sverige insåg vi att det var ont om restauranger som serverade god och prisvärd mat. Det fanns förstås grillrestauranger men det saknades något mellan finkrogar och sådana caféer med bakad potatis med skagenröra på menyn. Vi öppnade den första Reggev Hummus 2006 på Södermalm i Stockholm, och har många stammisar.
Vilken är hemligheten bakom en riktigt god och smakrik hummus?
– Det är viktigt att först blötlägga kikärterna och sedan koka dem omsorgsfullt. Det kräver tålamod att koka dem tillräckligt länge, och sedan ska de mixas ordentligt, och smaksättas. Hummus måste lagas med mycket kärlek. Även om vi gör detta dagligen är vi väldigt noga, vi leker med de små nyanserna och är petiga med smaksättningen. Det går att dra på med chili och kryddor, men en sådan hummus vill man inte äta varje dag. Det kan vara gott, men den dagliga hummusen ska vara neutral tycker vi.
Malin Regev
Familj: Maken Nimrod. Tre barn, 16, 14 och 8.
Bor: Årsta, Stockholm.
Gör: Krögare, driver hummusrestaurangerna Reggev Hummus i Stockholm tillsammans med sin man.
Aktuell med: Kokboken ”Hummus” (Natur & Kultur).
Hur ofta äter ni hummus själva hemma?
– Ofta. Fast jag serverat det i 16 år tycker jag fortfarande att det är jättegott, jag tröttnar aldrig.
Hummus lär också vara en av världens äldsta rätter…
– Ja, kikärtan är en av de första grödorna vi började odla, i området som är dagens Turkiet, för ungefär 10 000 år sedan. Det är en gammal rätt, populär och älskad av många. Hemligheten är också att hummus är något man står sig på länge, det är hälsosamt, den fyller kroppen med energi utan att man blir proppmätt. Och den kan varieras på många sätt. Man kan toppa sin hummus med allt från shakshuka (tomat- och paprikagryta med ägg) eller kryddig nötfärs med pinjenötter, friterad aubergine eller svamp till exempel.
Vad vill ni ge för tips till en hummusnybörjare?
– Man behöver inte göra det så krångligt. Om man lagar en större sats kan man äta den med ugnsrostade rödbetor en dag, med sallad och bröd nästa, och kanske göra en gryta och kombinera med tredje dagen.
Läs mer:
10 rätter som passar perfekt i matlådan
8 trendiga rätter som alla pratar om just nu