Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ulrika Ekblom

Hot pots - recept och tips på hur du lagar heta buljongrätter

Guide till hur du lagar hot pot, en klassisk asiatisk rätt som tillagas i gryta direkt på matbordet. Här delar receptmakaren Liselotte Forslin med sig av sina kunskaper om några klassiska ingredienserna, vikten av en bra buljong och recept på varianter av hot pots.

Hot pot är enkelt förklarat en varm rätt, som serveras över en värmekälla, med kött, fisk eller grönsaker som tillagas i en smaksatt buljong. Och just buljongen är själva kärnan i hot pots. När du lyckats med den är rätten så gott som klar! Ta del av receptmakaren Liselotte Forslins tips och recept här nedan.

Hot pot

Hot pot förekommer i olika varianter i så gott som i hela Asien. Man sjuder kött, fisk, tofu och grönsaker i en smaksatt buljong. Allt hänger på buljongen, som kan vara stark eller mildare, beroende på land. I Sichuan i Kina går det hett till och man använder gärna en smaksättare som är som ett block av fast fett (talg, smör, vegetabilisk olja), torkad chili samt sichuanpeppar, ingefära och andra kryddor.

Smarta tips och tricks när du ska laga hot pots

Värm gärna buljongen eller oljan på spisen först så den blir riktigt varm. Om fonduegrytan fungerar direkt på spisplattan så använd den. Om inte, ta en annan gryta och häll över i fonduegrytan. Ställ fonduegrytan i diskhon och häll försiktigt.

Har du ingen fondue- eller hot pot-gryta kan du använda en vanlig gryta, bara den går att ställa över en värmekälla eller portabel värmeplatta.

Tänger och långa pincetter fungerar utmärkt i stället för ätpinnar eller fonduegafflar.

Var inte rädd för att buljongen är för stark eller salt. Ingredienserna ska ligga mycket kort tid i buljongen och ätas tillsammans med annat. Det är bara bra med koncentrerade smaker.

Du hittar ingredienser och redskap för hot pot i asiatiska butiker.

Hot pot-grytor. Det finns den yin och yang-formade som har en skiljevägg i mitten för att du ska kunna servera två sorters buljong. Den ska sättas på en värmeplatta på bordet. Men det finns också små, med ställning för värmekälla under och med ett hål i mitten som en kakform.

Hot pot-seasoningblockHot pot-seasoningblockHot pot-seasoningblock
Hot pot-seasoningblock Foto: Ulrika Ekblom

Hot pot seasoning i block. Chongqing är den starka varianten. Men det finns också smaksättningar som exempelvis olja och soppbaser.

KombualgKombualgKombualg
Kombualg Foto: Ulrika Ekblom

Kombualg. Torkad stor alg som kokas med i buljong för god smak.

Sesampasta (som tahini). Rörs ut i sesamolja och soja som dippsås.

Färdiga hot pot-såser.

Nudlar avsedda för hot pot. Exempelvis green bean noodles, vermicelli och udon-nudlar. 

Asiatiska grönsaker. Till exempel lotusrot (smakar inte så mycket men suger upp buljong och är dekorativ), koriander med rot (mycket mer smak än i kruka, använd roten också), gröna bönor, böngroddar, baby kale och andra gröna bladgrönsaker.

Ätpinnar och små hålslevar av metalltråd att fiska upp ingredienserna med.

Recept på hot pots

OBS! Var försiktig med varma grytor

När det står varma grytor på bordet måste man vara uppmärksam. Om du använder värmeplatta med sladd, var säker på att ingen fastnar i sladden och drar omkull grytan. Om du har en levande värmekälla under grytan så passa noga så inget kommer för nära, som en servett.