Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
<p>Handgjorda praliner med fikon och havssalt p&aring; Stockholms chokladfestival.</p>
<p>Handgjorda praliner med fikon och havssalt p&aring; Stockholms chokladfestival.</p>
<p>Handgjorda praliner med fikon och havssalt p&aring; Stockholms chokladfestival.</p>
<p>Handgjorda praliner med fikon och havssalt p&aring; Stockholms chokladfestival.</p> Foto: Ida Olovsson

Höstens smarrigaste trendspaning

Choklad och rena smaker - det här vill vi ha till dessert i höst.

Smått smakar mer. Vi köper gärna små desserter och flera, och trenden går mot mindre bakelser och mindre bitar. Här kan hälsotrenden ha påverkat - vi vill njuta - men i lagoma doser.

Mer naturliga smaker. Vi vill inte ha artificiella smaker och konstiga tillsatser, utan så rena smaker som möjligt. Genuinitet skattas högt, och man vill ta vara på orginalrecept och traditioner. Att riktigt smör och riktig grädde smakar bäst är de flesta konditorier överrens om.

Ekologiskt ökar. Konsumenterna vill veta var ingredienserna kommer ifrån och äta med gott samvete, vilket sätter press på konditorierna att satsa på ekologiskt och rättvisemärkt.

Choklad kommer stort! Förra året var lakrits en hit, och på sommaren är det oftast frukter och bär som sätter smaken på desserterna. I höst är det choklad som är hetast om man får tro kontitorierna.

Fluffig mousse är en trend med franskt ursprung som är här för att stanna - både i tårtform, som bakelser och i dessertglas. Detta syntes inte minst på tävlingen Årets konditor som hölls i helgen.

Till bakverken väljer vi helst latte, cappuccino eller vanligt bryggkaffe, men konditorierna har börjat snegla på franska vanor även här. I Frankrike är det vanligt att man tar en avec till pralinerna, och detta tror man kommer att slå även här hemma. Cognac, rom, sherry och dessertvin är bra smakkompisar till sötsakerna.

Källa: Arla foods intervjuer med 15 konditorier i hela landet.