Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Expertens smarta knep för att förhöja svampsmaken

Sensommaren är här och skogen är fylld av läcker svamp. Men vad ska man egentligen tänka på när man lagar mat med svamp – och vilka vanliga misstag bör man undvika? Här delar Allt om Mat:s expert Cecilia Lundin med sig av sina bästa tips. Visste du till exempel att curry förhöjer smakerna och kan ge det där lilla extra till din svamprätt? 

Hösten är svampens tid, och att ge sig ut på svampjakt är ett härligt sätt att komma ut i skog och natur. Har man tur kan man få med sig en rejäl korg hem – och i ett kick så har man en festlig middag på bordet. Bara fantasin sätter gränser på vad du kan laga för härliga rätter med din fångst. 

Det säkra före det osäkra

Men det finns också faror att se upp för när det kommer till att plocka svamp. Allt om Mat:s expert Cecilia Lundin menar att det är viktigt att ha stor respekt under skogsrundan – och alltid ta det säkra före det osäkra. 

– Vad som alltid är viktigast är att aldrig plocka med sig någon svamp hem som man inte är hundra procent säker på vad det är. Man ska ha stor respekt för att om man får tag på något som inte är bra kan man bli riktigt sjuk och till och med värre än så. Annars är det ju fantastiskt med svampplockning, härligt med skogsluft och promenad, gratis och massor av nyttigheter. Och så finns det ju så mycket gott som man kan göra med svampen, säger hon. 

Cecilia Lundin tipsar om att ha hög värme när man tillagar svamp – då blir den stekt och inte kokt. Foto: Helén Pe

Cecilias bästa tips vid tillagning av svamp – plus vanliga misstagen att undvika

– Stek svampen utan fett först så att all vätska kokas in så förstärks smaken. Tillsätt sedan smör eller olja och stek så att svampen får fin färg och en knaprig konsistens. Stek gärna i rikligt med smör eller olja så hjälper fettet fram smaken. 

– Ha ganska hög värme så att svampen blir ordentligt stekt och inte kokt. 

– Krydda med salt och peppar och eventuellt en liten aning curry. Curryn gör att svampsmaken förstärks.

– Gör du en stuvning eller soppa med grädde blir den bara godare ju längre den får puttra, men rör ofta så att den inte bränner fast i botten. 

– Lite sherry eller konjak lyfter även det svampsmaken, men ta inte för mycket så att smaken försvinner.

10 recept på mumsiga svamprätter att tillaga i höst

Tänk på detta när du ger dig ut på svampjakt

– Plocka aldrig svampar som du är det minsta osäker på om de är ätliga eller inte.

– Plocka bara fasta och fina exemplar, låt äldre svampar stå kvar.

– Ta med en bra svampbok med tydliga bilder och en liten kniv i svampkorgen.

– Om du plockar olika sorters svamp är det bäst att inte blanda dem i korgen. Ta gärna med papperspåsar som du kan sortera dem i. Sparade små jordgubbskartonger i papper är också bra att sätta ner i korgen.

– Grovrensa svampen i skogen genom att borsta bort jord, löv och barr. Skär bort bitar som är angripna av sniglar och insekter.

– Finrensa helst svampen direkt när du kommer hem.

Läs också: Förvälla kantareller – så tar du hand om din svamp