Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Per Ranung

Honungsskola – så matchar du honung med ost och dryck

Lär dig mer om honung och hur du matchar honung med ost och dryck. Matkreatören, sommelieren och honungsfantasten Malin Landqvists ger här förslag på tre spännande honungsprovningar. Välj en av dem, eller alla tre. Det är roligt om ni är några stycken som diskuterar och jämför intrycken.

Smakpalett No. 1 

Honung: Hallon- och vitklöverhonung från Östergötland.
Producent: Lotta Fabricius. Hon är även projektledare för Svenska bin.
Karaktär: Ljus, len och krämig honung med fantastiska kristaller. Fruktig smak med toner av omogen banan, mintkaramell och en fräsch syra.
Prova med: Wrångebäcksost, valnötskex med anis, smör, päron.
Dryck: Oppigård New Sweden IPA (nr 89891). 

Var hittar man spännande svenska honungssorter?

Det är inte jätteenkelt. Men Coop börjar låta honungshyllan få mer plats. Där kan man hitta honung från olika säsonger och även sorthonung. Vill man utforska honung är Honungsriket bäst, de har dessutom webbshop så att de kan leverera till hela landet, säger Malin Landqvist. Honungsriket.se lär dig mer Svenska bin. Där kan man lära sig mycket om honung och bin. Svenskabin.se/ svenska-bin Allt om honung har bra information som är lätt att ta till sig. Alltomhonung.se/kop-honung På pollinerasverige.se/ kan man läsa allt om pollinering och hur viktigt det är ur klimatsynpunkt.

Smakpalett No. 2

Honung: Sensommarhonung från takodling i Stockholms innerstad.
Producent: Bee Urban för Grönlandet AB, som är fastighetsägare mitt i Stockholm. Grönlandet satsar mycket på hållbarhetsfrågor och biodling på taket är ett led i detta. Karaktär: En flytande honung med en frisk doft av trä. Härlig syra, smak av nykokt knäck och en lätt bitterton.
Prova med: Syrlig, lite mjuk getost t.ex Monte Enebro från Spanien, svart vinbärskompott med mynta, bipollen.
Dryck: Bubblig Sauvignon blanc, Gardo & Morris Brut Sauvignon Blanc (nr 7708). 

Smakpalett No. 3

Honung: Skogshonung från Östergötland Producent: Biodlarmästare Mats Karlsson, inköpt på Coop.
Karaktär: En kraftfull honung med varma, fruktiga toner och frisk eftersmak. Doft av vax, citrus och gröna blad.
Prova med: Sörmlands Ädel Jürss mejeri, torkat blåbär, friterad salvia.
Dryck: Vitt dessertvin, Nederburg Noble Late Harvest (nr 2741) eller rött portvin, Fonseca Terra Prima Organic Port (nr 2128).

Honungsbin och vilda bin

Honungsbin pollinerar 70 av de cirka 100 växter som 90 procent av jordens befolkning livnär sig på. Bina gör ett viktigt jobb med att befrukta grödor som blir vår mat. Honungsbin klarar sig inte själva utan behöver hjälp av biodlare. De bor i samhällen med en drottning och tusentals arbetsbin. 

 

Vilda bin finns det ungefär 270 arter av i Sverige, varav närmare 100 är hotade. De lever ensamma och hjälps inte åt att samla mat. Både i Sverige och andra delar av världen minskar antalet vilda bin. Matbristen är ett stort problem, ett annat att de kan ha svårt att hitta boplatser. 

 

Här hittar du recept på tilltugg som passar perfekt till provningen: 

Läs mer:

Airfryer - guide, recept och expertens tips till din varmluftsfritös
Laga mat med saffran – 5 riktiga succérecept
3 matprofiler på Instagram: Det här vill vi laga 2022