Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: TV4

Hon tar historisk vinst i Kockarnas kamp 2022

2011 tog Louise Johansson hem vinsten i TV4:s amatörtävling ”Sveriges Mästerkock”. Nu, 11 år senare, står det klart att hon blir 2022-års vinnare av prestigefyllda ”Kockarnas kamp”. Louise Johansson blir historisk som första kvinna att någonsin ta hem guldet i tävlingen.

– Jag är så otroligt glad och det känns så stort, säger Louise Johansson efter vinsten.

2022-års upplaga av TV4:s ”Kockarnas kamp” har inneburit tuffa såsdueller, svettiga utmaningar i tävlingsladan och tårfyllda farväl av utslagna kockar. 

Nu står det klart att det blir kocken och tv-profilen Louise Johansson som efter den turbulenta finalen står som segrare, medan finalmotståndaren Albin Edberg får nöja sig med silvret.  

– Jag förstår det fortfarande inte, jag är så otroligt glad och det känns så stort. Samtidigt var känslan efter tävlingen att ”oj, är det över, är det klart nu?”, säger Louise Johansson.

Första kvinna att ta guldet

 Hon menar att inspelningarna stundtals var betydligt tuffare än hon kunnat ana. 

– Det är speciellt att ha så mycket adrenalin under så lång tid, att gång på gång komma upp till 100 procent. Man blir mentalt utmattad, på ett sätt jag inte kunde förstå innan. Men mellan tävlingarna har vi haft otroligt roligt, och det är en av de bästa upplevelserna jag varit med om, säger hon. 

Detta är tionde året som programmet går – och Louise Johansson blir historisk som första kvinna att någonsin ta hem vinsten. 

– Det känns väldigt kul att 2022 kunna visa att matlagning och tävlande inte hänger på ett kön. Man vill se en total jämställdhet i branschen, det ska inte behöva vara en diskussion om kvinnligt och manligt. Mitt fokus och driv ligger i att kunna inspirera alla att laga mat, säger hon. 

Louise Johansson (t.h) knep guldet medan Albin Edberg (t.v) fick nöja sig med silver i TV4:s ”Kockarnas kamp”.Louise Johansson (t.h) knep guldet medan Albin Edberg (t.v) fick nöja sig med silver i TV4:s ”Kockarnas kamp”.Louise Johansson (t.h) knep guldet medan Albin Edberg (t.v) fick nöja sig med silver i TV4:s ”Kockarnas kamp”.
Louise Johansson (t.h) knep guldet medan Albin Edberg (t.v) fick nöja sig med silver i TV4:s ”Kockarnas kamp”. Foto: TV4

Karriären tog fart i ”Sveriges Mästerkock”

För 11 år sedan blev Louise Johansson segrare i TV4:s första upplaga av populära amatörtävling ”Sveriges Mästerkock”. Hon har sedan dess tagit stora kliv i branschen, då hon jobbat som kock i kök, släppt ett antal kokböcker, synts i flertalet tv-program – samt tagit brons i prestigefyllda tävlingen ”Årets kock”. 

Och trots att hon i dag blir bemött med stor respekt, menar hon att hon i början av sin karriär kunde mötas av en del fördomar.

– Jag tror att många kockar i början tänkte att ”vad kan hon egentligen, hon vill väl bara vara med på tv”. Men i dag känner jag mig väldigt respekterad i branschen, vilket känns otroligt fint, säger Louise.

Louise Johansson

Ålder: 36 år

Bor: Göteborg

Yrke: Kock

Aktuell: Vinnare av TV4:s ”Kockarnas kamp” 2022, samt släpper ny kokbok i vår. 

”Känns mycket större”

Trots att Louise vinst i ”Sveriges Mästerkock” var en stor händelse i hennes liv, menar hon att vinsten av ”Kockarnas kamp” betyder ännu lite mer. 

– När jag gav mig in i Sveriges Mästerkock visste jag inte riktigt vad jag gav mig in på. Den här vinsten känns mycket större, eftersom jag här tävlar mot Sveriges kockelit. Men det är alltid en helt fantastisk känsla att vinna, säger Louise. 

Läs mer:

Louise Johanssons 8 smarta knep som hjälper dig i köket 

Han vinner Sveriges Mästerkock VIP 2022

Var indrivare åt mc-gäng – nu driver han Michelinkrog