Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jessie Sommarström firar segern i Årets kock.Jessie Sommarström firar segern i Årets kock.Jessie Sommarström firar segern i Årets kock.
1 AV 2
Senaste nyhetsklippen från Expressen.
2 AV 2
Jessie Sommarström firar segern i Årets kock.
Foto: Assefa

Hon är årets kock 2022 – tar historisk vinst

Årets kock heter Jessie Sommarström. Det står nu klart efter en känslofylld finalkväll på Annexet i Stockholm. Efter 30 år med manliga vinnare blir Jessie Sommarström historisk som andra kvinna någonsin att ta hem tävlingen.

Men att det skulle gå hela vägen var för henne själv ingen självklarhet. 

– Jag hade en tuff start och att jag skulle vinna kändes väldigt långt borta, säger en känslosam Jessie Sommarström. 

Trots en minst sagt knepig start, där mixern inte ville sig och med ett körschema som fick kastas om, blev det Jessie Sommarström som tog hem vinsten i årets kock 2022, mästerskapen i professionell matlagning. 

Bara en gång tidigare har en kvinna vunnit tävlingen – när Kristina Pettersson tog hem segern 1988. Jessies Sommarström blir alltså den andra kvinnan – på 38 år – att stå som vinnare.  

Nu hoppas hon att hennes vinst kan inspirera andra kvinnor i branschen. 

– Jag hoppas och vill att fler tjejer ska hänga på och tävla, att jag kan vara en inspiration för dem, säger Jessie Sommarström efter finalen.  

Kastade om körschemat i sista sekund

Efter finalen är Jessie lättad och lycklig. Men att hon skulle stå som vinnare var inget hon för några timmar sedan vågade hoppas på – och vägen till guld var allt annat än spikrak. 

– Jag hade en tung start, riktigt tung. Jag hade problem med min mixer, jag kunde inte få ut puréerna ordentligt. Jag fick kasta om hela mitt körschema, och det kändes tufft. Det har verkligen gått i vågor hela dagen. Men det gick till slut, och min commis Hugo var helt fantastisk, säger Jessie Sommarström. 

”Helt överlägsen segrare”

Jessie Sommarström landade på 775 poäng av 800 möjliga, medan tvåan i tävlingen, Oskar Persson, fick 682. Tommy Myllymäki, tidigare vinnare av Årets kock och numera juryordförande i tävlingen, menar att trots att alla tävlande levererade på hög nivå – var det ingen tvekan om att Jessie var bäst.

– Jessie spände bågen hela vägen, genom alla rätter, och det är väldigt kul att se. För mig var hon en helt överlägsen segrare, hon dominerade under hela dagen, det är inte så mycket att diskutera. Hon var bäst hela dagen, säger Tommy Myllymäki, som också tycker att det är bra för hela branschen att en kvinna tar hem tävlingen. 

– Det som är extra kul är att Jessie är 43 år och har barn, hon är inte 25. Det visar att man kan vara kvar i branschen, jobba i kök och att det kan gå bra. Alla de grejer som man säger inte går visar Jessie att det visst går, säger han. 

Läs mer: Jessie Sommarströms ovanliga men smarta grilltips 

Aldrig tidigare tillagat finalråvaran

Under finalen på Annexet i Stockholm fick de 8 finalisterna tävla i två olika moment. Den första finaluppgiften var att laga tre olika kanapéer, där en skulle vara baserad på bröd eller spannmål, en på potatis eller rotfrukt och en på valfri grönsak eller frukt. I den andra uppgiften skulle finalisterna laga en lammsadel, som skulle tillagas på samma sätt som kända kocken Karin Fransson brukade laga sitt lamm på Hotell Borgholm. 

Därefter gick fyra av åtta kockar vidare till nästa moment, som presenterades på plats. De tävlande fick då i uppgift att tillaga 2 rätter med kummel som huvudingrediens – en förrätt i form av en buljong, och en varmrätt där fisken skulle vara i fokus. 

Och att det blev just kummel till finalen var inte något som Jessie Sommarström blev lyrisk över. 

– Jag har aldrig tillagat kummel, så det var stressande, men det gick ändå på något sätt, säger hon. 

Lammrätterna levde inte upp till förväntningarna

Tommy Myllymäki tycker generellt att nivån under dagen var högre än på flera år, men samtidigt kände han en viss besvikelse över de tävlandes lammrätter. 

– Jag var förvånad på ett negativt sätt över att lammrätterna inte höll så hög nivå som jag hade hoppats. Kanapéerna var fantastiska, och även kummeln, men med lammet fick ingen till det till hundra procent. Jag hade hoppats mer där, säger Tommy Myllymäki. 

Här är vinnarens segermeny:

Kanapéer: 

• Rullad rotselleri & äpple med syrlig kudde av rotselleri toppad med caviar.

• Lätt grillad ostfralla kryddad med skog.

• Vikt kålrabbi med het havskräfta.

Lammsadel:

• Örtfylld lammsadel med smörrostad rotselleri. Confiterad champinjon fylld med grillat lammhjärta, picklad kantarell och mandel toppad med ett skum på rotselleri. Variation på spritärter samt örtig lammsås.

Finalrätt:

Förrätt (buljong): Stekt kummel med grillad broccoli. En fiskbuljong smaksatt med soya, spräckt med grillat algsmör.  

Varmrätt (fisk och svamp): Stekt eldad kummel med variation på svamp, fänkålsblomma, grillad purjolök, brynt sandefjordsås. 

 

Det här är Årets kock

Tävlingen Årets kock är officiellt svenskt mästerskap i professionell matlagning och har arrangerats sedan 1983. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en prissumma. Tävlingens beskyddare är H.K.H. Prins Carl Philip. Årets Kock består av tre tävlingsfaser: anmälan, kvaltävling och finaltävling.