Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Recept på läckert sötsyrligt bakverk
2 AV 2

Höj matlagningen med citron – recept och expertens tips

Citron är fantastiskt som smaksättare i både mat och bakverk. Här delar Allt om Mat:s expert Cecilia Lundin med sig av sina bästa knep för hur du kan höja smakerna rejält med hjälp av den syrliga och älskade frukten. 

– Använd hela citronen, både saft och skal – men se till att undvika det vita, säger Cecilia Lundin. 

Spana in expertens smarta knep och våra bästa citronrecept här!

Citronen är den mångsidiga, syrliga frukten som passar utmärkt som ingrediens i allt från pastarätter och marinader, till söta kakor och cocktails. Den senaste tiden har citronen fått ett riktigt uppsving som ingrediens i matlagning – och det är inte svårt att förstå varför. Den är fantastiskt god att smaksätta både maträtter och bakverk med, och bara genom att pressa över lite av saften kan en maträtt nå helt nya smakdimensioner. Ren magi!  

Cecilia Lundins tips på hur du med enkla knep höjer smakerna med hjälp av citron: 

1. Använd gärna hela citronen, både skal och saft. 

2. Viktigt är alltid att skrubba citronen noga i ljummet vatten innan skalet rivs av, extra viktigt om du inte använder ekologiska citroner. Försök att köpa ekologiska citroner om skalet ska användas.

3. Se till att bara riva av det gula skalet, det vita som sitter under är beskt och kan göra att kakan eller maträtten inte blir så god som det var tänkt. 

4. Om du bara använder skalet på citronen kan saften pressas ut och frysas in. Det är praktiskt att frysa in saften i en isbitslåda och sedan lägga över bitarna i en burk. Perfekt att ta fram och blanda i drinken eller smaksätta maträtter med. 

5. Prova att grilla citron, om du inte har gjort det. Halvera citronen och lägg den med snittytan ner mot glöden. Grilla till citronen har fått rejält med färg och pressa den sedan över t ex fisk eller kycklingen. Citronen har kvar sin fina syra men får även en sötaktig, fantastiskt god smak som ger ordentligt skjuts åt det grillade.

 

 

Läs mer:

Tid & temperatur på grillen – så lång tid behöver kött, kyckling, fisk och grönsaker