Fläskfilé i ugn – rätt tid, grader och innertemperatur
Fläskfilé i ugn passar till både vardag och fest. Med rätt tid och temperatur blir fläskfilén saftig och god. Här hittar du massor av recept samt tips på hur du ska smaksätta fläskfilén med örter, kryddor eller marinad.
Fläskfilé i ugn – rätt tid, grader och innertemperatur
Filé på 1,2 kg:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Bryn köttet runt om i het panna. Krydda med salt och peppar. Lägg den i en ugnssäker form.
3. Stek färdigt köttet mitt i ugnen till 65 graders innertemperatur, 30–40 min.
4. Rulla in fläskfilén i bakplåtspapper eller aluminiumfolie och låt vila ca 15 min.
Smaksätt fläskfilén med örter och kryddor?
Testa dig fram vad du tycker är gott. Är det ett bra kött räcker det fint med peppar och salt! Annars kan det vara gott att blanda samman exempelvis timjan, rosmarin och vitlök och klappa in i köttet.
Sätta smak på fläskfilén med marinad
Om du har gott om tid kan du dubbelmarinera fläskfilén genom att låta den ligga i en marinad dagen före festen och i en annan samma dag som tillagning och servering.
Marinad med chili och apelsin
I den här marinaden är det chili och apelsin, som passar speciellt bra till fläskkött. Se recept här.
Asiatisk snabbmarinad
Marinaden passar även till annat kött, kyckling, fisk och skaldjur. Se recept här.