Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Joel Wåreus

Helgmiddag med torskrygg - klart på en timme

En lättlagad helgmiddag med frödrink, varmrätt och dessert med lite julsmak. Här är recept på en meny du lagar på under en timme och tips på dryck som passar till maten.

Ulla Karlström som gjort recepten säger så här om helgmenyn: Jag har alltid tyckt om torsk stekt i mycket smör. Brukar också lägga i en kvist timjan och vitlöksklyfta i smöret, det ger det lilla extra till smaken. Ös torsken ordentligt och stek den sedan färdigt i ugnen till perfekt konsistens, den ska bli så där ”skivig” och god.

Chorizosmulet behövs för att få något härligt krispigt tillsammans med det mjälla moset.

Till dessert blr det pannkakor med saffranspäron. Att ha färdiga pannkakor i frysen är ingen dum idé. Hemma hos mig lyxas de till på många olika sätt, tricket är att värma dem i smör före servering. Men först välkomnar vi helgen med en glögg- och gincocktail.

Fördrink med glöggsmak

Varmrätt med smörstekt torskrygg

Lättlagad efterrätt med saffran

Recept Ulla Karlström Styling Elisabeth Johansson Foto Joel Wåreus

Matcha mat och dryck

TILL TIMJANSTEKT TORSKRYGG MED CHORIZO OCH BLOMKÅLS- OCH POTATISPURÉ: Saint-Amour Empreinte d’Amour 2019 (2449), Frankrike, 169 kronor. Rött vin från Beaujolais. Här finns god koncentration, drag av mörka bär, örter och en lätt kryddighet. Elegant fräschör.

TILL SMÖRSTEKTA PANNKAKOR MED SAFFRANSPÄRON OCH KOLASÅS: Brännland Iscider Fatlagrad 2018 (76345), Sverige, 159 kronor (18,7 cl). Intensiv och läcker iscider med tydlig sötma och fräschör. Toner av äpplen, torkad frukt och en lätt kryddighet.

ALKOHOLFRITT TILL VARMRÄTTEN: Grönsöömust 2020 (11934), Sverige, 54 kronor. Äppelmust med fräsch fruktighet, lätt krydda och balans mellan sötma och syra.

Läs också: Trerätters på en timme med lax och oxfilé 

Läs också: Trerättersmeny med smak av Italien