Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Havregryn gör underverk

Upptäck havregrynens goda egenskaper. Med havre är det billigt och enkelt att vara hälsosam.

Till frukost 

En bra frukost kan hålla dig från att äta för mycket under resten av dagen. Havregryn har enligt vissa tester visat sig vara dubbelt så mättande som andra vanliga frukostingredienser, som musli och vitt bröd. Eftersom havregrynen är så fiberrika hjälper de till att hålla blodsockret på en bra nivå hela dagen.

 Istället för mjöl

Byt ut ditt vanliga vetemjöl ibland mot havremjöl som du själv maler i matberedare. Fungerar bra att baka kakor och bröd på, och även i pannkakor. Dubbelt så mycket fibrer och färre kalorier.Innan träningen

Brittiska forskare har upptäckt att havregryn ökar utthålligheten under träningspasset när man äter dem upp till tre timmar innan. Havret är bra bränsle för musklerna och gör att kroppen triggas att bränna mer fett.

 Mot cancer

Havregrynsgröt till frukost kan minska risken för bröstcancer. Enligt en studie i International Journal of Epidemiology minskade risken för cancer hos unga kvinnor med upp till 41% för dem som åt mycket fibrer.

 För hjärtat

Havreprodukter innehåller betaglukan, en speciell fiber som binder farliga fetter och därför hjälper till att sänka kolesterolvärdet i kroppen.För ansiktet

Havregryn rensar porerna från orenheter. Amerikanska dermatologen och läkaren Amy Wechsler tipsar om en billig ansiktsmask som du lätt svänger ihop själv: blanda 1 dl havregryn, 1 dl vatten  0,5 dl honung. Låt verka i 10 minuter på rengjort ansikte (undvik området kring ögonen) och skölj sedan noga.

Källor:  www.health.com och Helena Nybloms Supermat