Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Thomas Carlén

Härlig festmeny med vintips

Bjud på förrätt, varmrätt och dessert med rätta vinet till.

Efter julbord och nyårsmingel avslutar vi helgerna med en lyxig trettondagsmeny. Skaldjur, rådjur och exotiska frukter. Gunilla Hultgren Karell tipsar om vinerna som passar till:

Fleur du Cap Chardonnay 2008 (2015) Sydafrika, 85 kronor.

Ett vitt vin med drag av färsk, tropisk frukt, aningen rostade toner och fin, frisk syra. Smakrikt men balanserat och med finess till förrätten.

Albret French Oak 2007 (6014) Spanien, 79 kronor.

Rött vin med tilltalande fruktighet, kryddor, örter och lite lakrits i smaken. Stram, god och nyanserad eftersmak till varmrätten.

Moscatdel de Setúbal 2003 (8117)Portugal, 59 kronor (37,5 cl).

Ett spännande och rikt starkvin till desserten. Drag av torkad frukt, knäck, nötter och citrus. Servera vid cirka 10–12 grader.

MENY

Cointreaupolitan med bresaolachips

***

Halstrade pilgrimsmusslor och räkor med avokado- och mangosalsa

***

Stekt rådjursytterfilé med rödvinssky och rotfruktsstomp och rostade cocktailtomater

***

Romflamberad färsk ananas med sabayonnesås och rostad kokos