Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Adobe stock

Få koll på skillnaderna mellan bäst före och sista förbrukningsdag

Antagligen har du sett båda märkningarna på livsmedlen när du handlar. Men vad är egentligen skillnaden?

En av fem svenskar kan inte skilja på bäst före-dag och sista förbrukningsdag, enligt en Sifo-undersökning från nätbutiken Matsmart. För två år sen var siffran 33 procent, så allt fler lär sig skillnaden mellan bäst före och sista förbrukningsdag.

Har man inte koll på skillnaden mellan bäst före och sista förbrukningsdag så ökar risken att man slänger mat i onödan, vilket är dåligt för både ekonomin och miljön.

– Matsvinn är ett slöseri av resurser och vi vill minska det genom bättre kunskap om datummärkningen. Utvecklingen är positiv, men vi är inte nöjda förrän alla svenskar vet att det går utmärkt att äta mat även om bäst före-dagen är nära eller har passerats, säger Matsmarts vd Karl Andersson i ett pressmeddelande.

Skillnaden mellan bäst före och sista förbrukningsdag

Bäst före: En rekommendation från tillverkaren att du bör vara försiktig efter detta datum. Mycket mat kan ätas långt efter datumet har passerat. En del känsliga varor, som vakuumförpackad lax, är dock undantag.

Sista förbrukningsdag: En lite hårdare märkning av råvaror som tillexempel köttfärs och rå fisk. Här bör man vara direkt uppmärksam när datumet har passerat.

Många livsmedel kan du absolut äta efter utgångsdatum, viktigast är att lukta, smaka lite grann och se hur maten ser ut innan du slänger mat. Men efter sista förbrukningsdag kan maten ha blivit dålig och farlig att äta, så då ska den slängas. Matsvinn är ett stort problem och vi bör alla göra vad vi kan för att inte kasta bra mat i onödan.