Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Guide till svenska bär och när de är i säsong

Variera din mat och dina desserter med säsongens supernyttiga bär. Få saker är så fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter som bär. Här är en koll på säsongens bär, när de är mogna och vad du kan göra med dem.

Björnbär

Det finns flera olika sorters björnbär. De tidigaste mognar i augusti och de sena först i oktober. Björnbär som inte är riktigt mogna gör sig mycket bra i saft, sylt och marmelad. De riktigt mogna bären är goda att äta som de är och att ha i desserter och kräm. Bären lämpar sig bra för infrysning och passar bra tillsammans med rosmarin, timjan, kanel, citron och apelsin.

Varm kladdkaka med björnbärsglass

Blåbär

Blåbäret blommar i maj juni och i slutet av juli ända fram till frosten kommer kan de plockas. Förutom att ätas färska med mjölk passar blåbär till saft, sylt, marmelad och dessert. En god saft kokar man på blåbär och rabarber. De färska bären bör förvaras så nära noll grader som möjligt. Fryser man dem är det bara att ta upp så mycket som går åt för tillfället. Kryddor som enbär, timjan, kardemumma, mynta, mandel och apelsin gör sig bra tillsammans med blåbär.

Blåbärspaj

Hallon

Hallonen mognar successivt från slutet av juli och plockas när de lätt lossnar. Används till sylt, marmelad, kräm, gelé, saft och likör. Och givetvis färska med glass eller grädde och till desserter. Hallon går bra att frysa in. Limeblad, grönpeppar, vanilj, fläder och choklad passar bra till hallonen.

Limeglasstårta

Jordgubbar

Från mitten av juni brukar man kunna plocka jordgubbarna i södra Sverige. Jordgubbarna i norra Sverige behöver någon vecka till på sig för att bli riktigt mogna. Jordgubbar brukar ge störst skörd som två- och treåriga plantor. Efter fyra fem år är det tid att byta ut plantorna mot nya. Jordgubbar används främst till saft, sylt, kräm, färska med grädde eller glass, i tårtor. Jordgubbarna passar bra tillsammans med kryddor som basilika, svartpeppar, citron, lime och chèvre.

Krusbär

När krusbären blir mjuka och lossnar lätt är de klara, vilket brukar vara någon gång i slutet av juli. Men självfallet beror det också på hur våren har varit och hur vädret är under sommaren. Krusbär används både mogna och omogna. De omogna krusbären innehåller mycket pektin, vilket gör dem lämpliga till bland annat gelé. Mogna krusbär äts färska, i desserter och kokas till sylt, kräm och saft. Det går bra att frysa in krusbär. Ingefära, kanel, körvel och citronskal passar bra ihop med krusbär.

Smultron

Bären plockas efterhand som de mognar. Smultron är godast att äta nyplockade och solvarma. De förlorar mycket av sin fina arom om de kokas till sylt. Ska de överhuvudtaget sparas, plockar man dem direkt i en grund fryskartong, strör på socker och fryser in dem så fort som möjligt. Det går bra att göra en rårörd smultronsylt och frysa den.

Vinbär

Röda vinbär är mycket pektinrika och passar därför till géle och syltning tillsammans med andra bär. Svarta vinbär äts sällan färska. De används i sylt, saft, kräm och géle. Det finns förutom röda och svarta vinbär också vita och gula typer. Dessa passar särskilt bra till framställning av vin. Vinbär går bra att frysa in.

STENFRUKTER

Körsbär

Nu är även körsbären mogna. Dessa passar bra i desserter eller att äta som de är. Surkörsbär används för olika typer av konserver. Vanilj, kanel, mjölkchoklad och rött vin blir ett gott sällskap till körsbären.

Körsbärskompott

Plommon

Det finns svenska plommon från augusti till oktober. Plommon är goda att äta naturella. De passar också för inkokning och syltning, i pajer och bakverk.

Hjortron

Hjortronen blommar i maj–juni. Därefter kommer frukterna att skifta i färg från gröngulaktiga, till klart röda, därefter orange och vid mognaden, i slutet av juli, gula. Hjortron, som är en av de mer C–vitaminrika frukterna, används till mylta, sylt, mos, gelé, saft, såser och kompott.

Nypon

Det finns flera sorter av nypon och vissa mognar redan i slutet av augusti. Bärens vitaminhalt sjunker om de sitter för länge på buskarna och därför bör de plockas när de är kraftigt röda. Nyponen används främst till nyponsoppa, nyponte och nyponsaft, men bären kan även syltas.

Lingon

Om en månad ungefär är de röda lingonklasarna redo att plockas. Lingon är beska och är ingen hit att äta färska. Men tillsammans med socker kan man göra rårörd sylt eller koka sylt och mos av dem. Lingon används också i saft, bakverk och desserter. Fördelen med lingon är att de innehåller benzoesyra så du behöver inte tillsätta några konserveringsmedel. Lingon går även bra att frysa.

Tranbär

Tranbär mognar sent på hösten och går att plocka ända fram på vårkanten. Bäst är de när det varit frost. Tranbär som har en syrlig frisk smak används till saft, marmelad, sylt, juice, likörer, gelé, såser och inläggningar.

Tranbärssås till helstekt kalkon

Källa:odla.nu, livsmedelssverige.se

Tips!

När man gör mousse av bär är det bra att använda bara äggvitorna, eftersom gulorna tar bort lite av fräschören och smaken.

Välj hellre en syrad mjölkprodukt än grädde.