Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Foto: Shutterstock

Matsvampar - här är 5 goda sorter för nybörjare

Vilka svampar är godast i våra skogar? Och hur vet du vilka svampar som är ätbara och vilka som är giftiga. Vi tipsar om 5 vanliga matsvampar som är lätta att känna igen och som du kan plocka själv - även som nybörjare.

1. Blek taggsvamp

En perfekt nybörjarsvamp eftersom den är svår att förväxla med någon giftig art. Blek taggsvamp är beige i färgen. Under hatten sitter taggarna tätt. Dessa bör plockas bort. Smaken är något pepprig och passar perfekt i såser och till pasta.

Svampen går också att blanda med andra sorter. Den växer mellan augusti och oktober i blandskog och barrskog.

2. Trattkantarell

Foto: Foto: Shutterstock

Då trattkantarellen växer senare under hösen kallas den även för höstkantarell. Svampen har en brun och tunn hatt samt gul och ihålig fot. Trattkantarellen är en vanlig matsvamp som du hittar i mossig barrskog i hela landet. Svampen är god i soppa, stekt i smör till toast och i sås.

Trattkantarellen har förväxlats med den dödligt giftiga toppig giftspindling så var försiktig och plocka endast de du är säker på. Kan lätt förväxlas med rödgul trumpetsvamp som även den är väldigt god.

 

3. Kantarell

Foto: Foto: Shutterstock

En av våra mest älskade matsvampar är kantarellen. Lika vacker att se på som god att äta. Dessutom lätt att känna igen på sitt distinkta utseende i gul-orange med en lite krusig hatt. Svampen är svår att förväxla med giftiga svampar.

Herr Kantarell börjar komma kring midsommar men högsäsong infaller kring augusti och september. Kantarellen växer i större delen av landet med undantag för delar av Norrlands inland.

4. Svart trumpetsvamp

Foto: ShutterstockFoto: ShutterstockFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Svart trumpetsvamp är svart eller mörkgrå i färgen men krusig hatt. Den har en ihålig fot med en svart nederdel. Det är en väldigt god matsvamp som passar bra i såser och soppor och dessutom kan torkas.

Svart trumpetsvamp växer främst i södra och mellersta delarna av landet, ofta i närheten av hassel och ek. Svampen kan förväxlas med grå trattkantarell eller kruskantarell som bägge är ätliga, men som bör undvikas då de är sällsynta.

 

5. Karljohan

Foto: ShutterstockFoto: ShutterstockFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kallas också för stensopp. Plockas mellan juli och september i lövskog och barrskog. Karljohan har en tjock vit fot med ljust ådernät och en rejäl ljusbrun hatt. Svampen smakar nötigt och är väldigt god i matlagning.

Kan lätt förväxlas med gallsopp som är oätlig. Gallsoppen har dock ett mörkare ådernät på foten. För att skilja dem åt kan du provsmaka. Gallsoppen smakar väldigt beskt och bittert.

Läs också: 5 saker du behöver när du ska plocka svamp

Källa: svampguiden.com, Livsmedelsverket

Artikel från Mitt kök