Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En pralin får ge plats åt en annan när innehållet i Aladdinasken förnyas 2022.
En pralin får ge plats åt en annan när innehållet i Aladdinasken förnyas 2022.
En pralin får ge plats åt en annan när innehållet i Aladdinasken förnyas 2022.
1 AV 2
Så här enkelt gör du din egen trillingnöt
2 AV 2
En pralin får ge plats åt en annan när innehållet i Aladdinasken förnyas 2022.
Foto: Marina Green Eklund & Kristoffer W

Här är pralinen som försvinner ur Aladdinasken 2022

Aladdinasken är en riktig klassiker som genom åren fått hela 50 nya praliner. I år väljer man att plocka bort en pralin som lanserades 2016 och ersätta den med en annan. Här hittar du nya pralinen i Aladdinasken - och den som försvinner.

Aladdinasken har funnits med i det svenska julfirandet sedan 1939. Parhästen Paradisasken har inte lika många år på nacken men har även den kommit att bli en storsäljare - närmare 4 miljoner av dessa chokladaskar säljs varje år.

Och lika spännande som det är att öppna årets ask för att ta del av en ny pralin har det för en del varit lite skrämmande att eventuellt upptäcka att en favoritpralin försvunnit. Ingen missade väl ramaskriet som följde när trillingnöten plockades bort 2014. I år tar man bort limepralinen som funnits i chokladasken sedan 2016.

Limepralinen lämnar Aladdinasken 2022 Foto: Mondelez

Förra året blev Saltkaramell den första nya pralinen på fyra år. Nu kommer en pralin med smaker som är förknippade med julen. Årets nyhet heter Apelsinkanel och har en len kolakräm med smak av apelsin och kanel, inslagen i mörk choklad.

Apelsinkanel - ny pralin i Aladdinasken 2022 Foto: ©Fotograf Sara Danielsson

– Julen är dofternas och smakernas högtid, med dofterna kanel, kryddnejlika och glögg är julstämningen fulländad. Med den nya pralinen vill vi hjälpa svenskar att minnas känslorna från barndomens jular samtidigt som vi vill knyta an till Aladdinaskens självklara plats under svenskarnas julfirande, säger Maija Bjureström, Senior Brand Manager, Mondelēz, i ett pressmeddelande.

Paradisasken, som lanserades 1957, får en motsvarande pralin i ljus choklad.

Hur den nya pralinen kommer mottas återstår att se. Sannolikt kommer dock inte protesterna mot att limepralinen försvinner vara lika kraftfulla som när den populära trillingnöten togs bort för åtta år sedan.

Den nya smaken lanseras i Aladdin- och Paradisasken och börjar säljas i butik under vecka 38.

Läs också:

Se mer: Knäckbräck med pecannötter och flingsalt